Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója a török elnöknek kémkedett az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma nyilvánosságra hozta: Flynn tábornok 530 ezer dollárt kapott egy török cégtől 2016-ban. A török cég közel állt Erdogan elnökhöz. Hivatalosan tehát az USA nemzetbiztonsági tanácsadója “külföldi ügynök” volt. “Trump elnök jól tette, hogy lemondásra szólította fel Flynn altábornagyot.” – mondta Pence alelnök. A Fehér Ház szóvivője kijelentette: nem tudtuk, hogy Flynn külföldi ügynök volt.

Mit várt el a török cég az amerikai katonai hírszerzés egykori főnökétől 530 ezer dollárért? Hivatalosan csak lobbizást jegyeztek be az USA igazságügyi minisztériumban, de a sajtó kiderítette: Flynn tábornoknak nyomoznia kellett Fetullah Gülen vallási prédikátor ellen. Ő Erdogan elnök legnagyobb ellenfele, néhány éve az Egyesült Államokban él. Erdogan őt vádolta azzal, hogy puccskísérletet szervezett ellene Törökországban.

Hivatalosan is kérték a kiadatását az USA-tól. Az Obama-kormányzat erre azt válaszolta: mutassanak fel valamilyen bizonyítékot! Pontosan ezeknek a bizonyítékoknak a beszerzése lehetett Flynn tábornok egyik legfőbb feladata. Nem sikerült. Amint Flynn tábornok bekerült a Fehér Házba, a céget felszámolta. Csakhogy amikor nyugdíjba vonult, mint a katonai hírszerzés főnöke, akkor aláírt egy nyilatkozatot, mely szerint öt évig nem dolgozik külföldi cégnek. Idegen államnak pedig egyáltalán nem. Úgyhogy a hadsereg most beperelheti a bukott nemzetbiztonsági tanácsadót, ha akarja. De az is lehet, hogy a török cég újra igényt tart a szolgálataira. Végülis, egy nyugalmazott altábornagynak is élnie kell valamiből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez