Békemenet Charlottesville-ben – videó

Több százan vonultak fel a virginiai kisvárosban, ahol egy neonáci tüntető megölt egy baloldali ellentüntetőt. Szolidaritásukat fejezték ki az áldozatokkal és egyúttal Trump elnök nyilatkozatai ellen is tiltakoztak.

Az Egyesült Államok elnöke, aki sokat köszönhet a szélsőjobboldal támogatásának, ellentmondásos nyilatkozatokat tett. Kezdetben egyformán okolta a szélsőjobboldali tüntetőket és az ellentüntetőket, holott áldozatok csak az utóbbiak között voltak. A felháborodást érzékelve egy új nyilatkozatban a fajgyűlöletet a gonosznak nevezte. Részben az indította erre a nyilatkozatra, hogy elődje, Obama Twitteren olyan sikeresen ítélte el a fajgyűlöletet, hogy az üzenet minden Twitter-rekordot megdöntött. Trump, aki maga is szívesen használja a Twittert, hogy nyilatkozataival hatást gyakoroljon a közéletre, ezért ellenkampányt indított. Nem épp nagy sikerrel. Újabb nyilatkozatban tett egyenlőségjelet a fajgyűlölő szélsőjobboldali tüntetők és a baloldali ellentüntetők közé.

Ez kicsapta a biztosítékot Trump saját pártjában is. Sok republikánus ítélte el az elnökét, mert nem foglalt állást egyérteműen a rasszizmus ellen. Gazdasági tanácsadói közül hárman is lemondtak: mindannyian befolyásos jobboldali üzletemberek voltak. A rasszizmusnak komoly politikai befolyása az amerikai Délen van, mely a polgárháborúban a rabszolgaság fenntartása mellett küzdött. A mostani feszültséget is az váltotta ki, hogy Charlottesville-ben állt egy szobra Lee tábornoknak, aki a déli csapatok főparancsnoka volt a polgárháború idején. Ezt akarták elvinni, hiszen a színes bőrűek érzékenységét sérti a déli tábornok szobra Virginia államban. A mostani békemenet a Virginia egyetem kampuszáról indult, hogy megmutassa: a fiatal nemzedék a déli államokban is elveti a fajgyűlöletet, mely a XIX. század második felében polgárháborúba sodorta az Egyesült Államokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez