Szuperszombat: Trump megtorpant, Clinton nem

Öt amerikai szövetségi államban tartottak előválasztást és jelölőgyűlést szombaton: az eredmények a republikánus párti táborban Ted Cruz erősödését hozták, s bár Hillary Clinton a három választásból kettőben alulmaradt Bernie Sandersszel szemben, vezető pozíciója a demokrata párti elnökjelöltségért folytatott versengésben nem került veszélybe.

A választások legfőbb eredménye – elemzők szerint – az, hogy a republikánus táborban Donald Trump New York-i üzletemberrel szemben alternatíva látszik kialakulni. A republikánusok négy államban választottak (Maine, Kansas, Kentucky és Louisiana), és a négyből kettőben Ted Cruz texasi szenátor nyert, ráadásul nagyon nagy arányban Trump ellen: a középnyugati Kansasben a választók 68 százalékának bizalmát nyerte el, az északkeleti Maine-ben pedig 46 százalékos támogatottságot szerzett.

A demokraták elnökjelölt-aspiránsai három államban mérték össze támogatottságukat, s a háromból kettőben Bernie Sanders vermonti szenátor nagy arányban győzött Hillary Clinton volt külügyminiszterrel szemben: Kansasben a választók 68 százaléka rá szavazott, Nebraskában pedig az 55 százaléka. Viszont a déli Louisianában Clinton aratott 71 százalékos győzelmet, így összességében ő szerzett nagyobb támogatást, mert ez az állam nagy létszámú delegátust küld az elnökjelölt-állító országos pártkongresszusra. A szombati választásokon Clinton 51, Sanders pedig 45 delegátust nyert meg magának, előbbinek szinte behozhatatlan előnye van.

A republikánus táborban rossz napja volt Marco Rubio floridai szenátornak és John Kasich ohiói kormányzónak. Rubio és Kasich mindenütt a harmadik és a negyedik helyen végzett, s Rubiónak, annak ellenére, hogy a párt vezetői s a pártelit tagjai őt támogatják, nem sikerült jeleskednie: Maine államban negyedik lett a választók kegyeiért folyó versengésben. A választások utáni beszédében Trump fel is szólította őt: hagyjon fel a kampánnyal, szálljon ki a versenyből. “Teddel szeretnék megmérkőzni” – jelentette ki Trump, Ted Cruzt említve párton belüli ellenlábasaként, ám gyorsan hozzátette, hogy azokban az államokban, ahol a következő hetekben választanak, s ahol sok delegátusról döntenek, Cruznak nem sok esélye van vele szemben.

Március 15-én Florida, Észak-Karolina, Missouri, Illinois, és Ohio voksol, s ezek a szövetségi államok sok delegátust küldenek a nyári elnökjelölt-állító konvencióra. Amennyiben Floridában és Ohióban Trump nyer, annyi delegátusa lesz, hogy elnökjelöltségét csaknem lehetetlen megakadályozni.

Ted Cruz már Idaho álamban kampányol, s onnan üzent: a szombati választások eredménye egyértelműen azt jelzi, hogy az elnökjelölt személye még messze nem dőlt el, az eddigi status quo megingott. Cruz is azt sugalmazta, hogy Rubiónak vissza kellene lépnie, igaz, szerinte Kasich kormányzónak is ezt kellene tennie. “Amíg a republikánus tábor ilyen megosztott, addig Donaldnál van az előny” – mondta a texasi szenátor Idahóban.

Hillary Clinton – aki szintén már a következő választás helyszínén kampányol – Detroitban mondott beszédet. “Nem számít, ki nyeri el a demokrata elnökjelöltséget, szemernyi kétségem sincs afelől, hogy a legrosszabb napunkon is jobbak vagyunk a republikánusoknál” – fogalmazott.

Vasárnap este Clinton és Sanders országos tévévitát tart a michigani Flint városában. Michigan államban március 8-án lesz az előválasztás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez