A papírforma jött be a keddi előválasztásokon

A papírforma igazolódott a keddi előválasztásokon: Nyugat-Virginiában és Nebraska szövetségi államban a republikánus oldalon a New York-i üzletember győzött, míg a demokratáknál Bernie Sanders vermonti szenátor magát hirdette ki győztesnek, igaz, a szavazatok feldolgozásának előrehaladtával szinte percenként változott az eredmény.

Bár a republikánus táborban Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó múlt heti visszalépésével Donald Trump maradt az egyedüli elnökjelölt-aspiráns, a szavazócédulákon azért változatlanul szerepelt néhány korábbi elnökjelölt-aspiráns neve is. Így például Ted Cruz és John Kasich, sőt, még a jóval korábban visszalépett sebészprofesszor Ben Carson, a floridai szenátor Marco Rubio és Jeb Bush, volt floridai kormányzó neve is szerepelt, lehetett rájuk is voksolni.

Ted Cruzra a nyugat-virginiai szavazók 11 százaléka, John Kasichre 10 százaléka, Ben Carsonra pedig 2 százaléka voksolt, s még Jeb Bush is kapott bő egy százaléknyi szavazatot. Donald Trump mindazonáltal a voksok 76 százalékával aratott diadalt. Nyugat-Virginiában 34 delegátus, azaz kongresszusi küldött elnyerése volt a tét, Nebraskában pedig 36 delegátusról döntöttek. Trump a nebraskai előválasztást – s vele mind a 36 küldött támogatását – is megnyerte.

A demokraták csak Nyugat-Virginiában járultak az urnák elé, ők ugyanis Nebraskában már korábban voksoltak. Már az első részeredmények – bár a voksok feldolgozottságával arányban állandóan változtak – Bernie Sanders győzelmét mutatták. A vermonti szenátor alig egy órával az urnák zárása és az első részeredmények megjelenése után már győztesnek hirdette ki magát, pedig az este során nemegyszer fordult a kocka, s nemegyszer Hillary Clinton vette át a vezetést.

Elemzők felhívják azonban a figyelmet arra, hogy Sanders jó előválasztási eredménye immár aligha befolyásolhatja Hillary Clinton elnökjelöltségi esélyeit, igaz, lassíthatja a volt külügyminiszter “előretörését”. A vermonti szenátor végül 51 százalékos támogatottsággal nyerte meg a nyugat-virginiai előválasztást, amelyen Clintonnak csak a választók 36 százalékának bizalmát sikerült kivívnia. Győzelmi beszédében – amelyet Oregon államban mondott el híveinek hurrázása és tapsa közepette – Sanders így fogalmazott: “nagyon nagyot győztünk”, s emlékeztetett arra, hogy a nyugat-virginiai előválasztás üzenete nem más, mint az, hogy az emberek új gazdaságpolitikát akarnak, olyan gazdaságpolitikát, amely nemcsak a társadalom egyetlen százalékának, a gazdagoknak segít a boldogulásban.

Sanders a nyugat-virginiai eredménnyel immár a tizenkilencedik szövetségi államban aratott diadalt, míg vetélytársa, Hillary Clinton huszonhárom államban győzött.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez