Trump nemzetbiztonsági kockázatot jelent – a CIA volt főnöke szerint

A republikánus jelölt akarva-akaratlanul az oroszok kezére játszik, amikor csökkenteni akarja Amerika szerepét a világban és főként a NATO-ban. Nem akárki állítja ezt: Michael Morell 33 évig szolgált a CIA-nál. Sokáig ő volt a második számú vezető, aki ideiglenesen kétszer is betöltötte a nagyfőnök szerepét.

Most a New York Times-ban arról nyilatkozott, hogy szerinte Donald Trump bedőlt Putyinnak. Az orosz elnök képzett KGB-tiszt és jól ismeri azokat a technikákat, melyekkel gyengíteni lehet a stratégiai ellenfelet. Ezért minden áron el akarja kerülni, hogy Hillary Clinton legyen az elnök Amerikában. Ő ugyanis Donald Trump-pal ellentétben jól ismeri a világot és nincsenek illúziói Putyinnal kapcsolatban. Nem feledkezik meg arról, hogy Oroszország annektálta a Krímet, mely Ukrajna része volt.

Hillary Clinton ragaszkodik ahhoz, hogy a NATO garantálja a kelet- és közép-európai tagállamok biztonságát. Ezt Obama elnök is megerősítette nemrégiben Varsóban a NATO-csúcson. Trump viszont azon a véleményen van: az USA nem köteles megvédeni a kisebb NATO-szövetségeseket, ha azok nem teljesítik védelmi kötelezettségeiket. Jelenleg a közép- és kelet-európai NATO tagállamok – köztük Magyarország – kevesebbet költenek katonai célra, mint amennyit az Észak-Atlanti Szövetség előír.

A CIA ex-főnöke azt különösen nehezményezi, hogy Hillary Clinton e-mailjeinek feltörését Donald Trump még orosz hackerek bevonásával is lehetségesnek tartja. Edward Snowden, aki a világ elé tárta a titkos amerikai nemzetbiztonsági iratok egy részét, jelenleg Oroszországban él. Ő az Egyesült Államokban árulónak számít. Az oroszokkal való ilyen típusú együttműködést a volt CIA-főnök, aki 2013-ban vonult nyugdíjba 33 éves szolgálat után, súlyos hibának tartja. Persze mindez a választási kampány része, hiszen a New York Times interjú végén az ex-CIA főnök nem hallgatja el: ő bizony Hillary Clintonra szavaz majd novemberben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez