Véghajrá Amerikában – harc minden egyes szavazatért

Ahogy közeledik a kedd és válik egyre szorosabbá a verseny, úgy indít újabb és újabb támadásokat egymás ellen a két jelölt minden idők legkíméletlenebb elnökválasztási kampányában. A harc most az ingadozó államokért folyik.

Donald Trump és Hillary Clinton újabb és újabb rohamokban kérdőjelezi meg a másik alkalmasságát az Egyesült Államok legmagasabb hivatalának betöltésére – fizikai és erkölcsi értelemben egyaránt. A demokrata jelölt, aki azzal szembesült, hogy az elmúlt napokban elolvadt az előnye a közvélemény-kutatóknál, republikánus ellenfele jellemére és nőkkel szembeni viselkedésére összpontosít, míg Donald Trump arra, hogy ha Hillary Clinton költözne a Fehér Házba, akkor bűnügyi nyomozók követnék oda.

A harc csütörtökön az ingadozó államokban folyt, ezekben dőlhet el az elnökválasztás kimenetele. Közölük is Floridát és Észak-Karolinát vette célba mindkét jelölt. A RealClearPolitics legutóbbi, keddi felmérése szerint mindkét államban fej fej mellett haladnak, Trump a héten behozta négyszázalékos hátrányát Floridában és háromszázalékos lemaradását Észak-Karolinában.

Közben újra feltűnt a republikánus jelölt felesége, Melania. A szlovén származású egykori modell a júliusi konvenció óta először mondott beszédet, Penssylvaniában, és azt négy országos csatorna is élőben adta. Bevándorló voltát és anyaságát hangsúlyozta, és azt, hogy férje tisztességessé tenné Amerikát. Azt is megígérte: ha ő lesz a first lady, kampányt indít az internetes zaklatás, főként a gyermekek zaklatása ellen, és megismételte a Trump-kampány szlogenjét: Donald Trump Amerikát ismét biztonságossá, felvirágzóvá, büszkévé teszi.

A BBC közvélemény-kutatásokat összegző ábrája szerint a két jelölt esélye pillanatnyilag pontosan egyforma: 45-45 százalék.

Donald Trump több ingadozó államban is előre tört, köztük Floridában és Észak-Karolinában. A finisben mindenekelőtt arra összpontosít, hogy az FBI újranyitotta az aktákat Hillary Clinton email-botránya ügyében. A szövetségi nyomozóiroda szerint vannak még olyan emailek, melyeket figyelembe lehet venni annak eldöntésénél, vajon Hillary Clinton hanyag adatkezelése külügyminisztersége idején átlépte-e a törvényesség határát. Trump már korábban is többször közölte: ha rajta múlna, börtönbe záratná ellenfelét, a második elnökjelölti vitán pedig azt ígérte, hogy egy különleges ügyészt bíz meg az ügy kivizsgálásával.

Az egymást követő floridai és észak-karolinai kampányrendezvényeken hol Bill Clinton kongresszusi vád alá helyezési eljárására (az igazságszolgáltatás akadályozása, Monica Lewinsky-ügy) utalt, mondván: Clintonékra nincs szüksége az országnak, itt az ideje, hogy végre valaki tényleg munkához lásson – hol pedig azt fejtegette, hogy nem tudná elképzelni Hillary Clintont a hadsereg főparancsnokaként. A poszt a mindenkori elnöké az Egyesült Államokban.

Hillary Clinton ugyanakkor Donald Trump jellemére összpontosít. Észak-Karolinában arról beszélt, hogy ha Trump nyer, akkor a hadsereg egy olyan ember kezébe kerül, aki híján van minden bölcsességnek, az elképzelései pedig hihetetlenül veszélyesek. Utalt a republikánus jelölt gyűlöletkampányára is, mondván: ennyire még senki nem ragadtatta el magát soha a két nagy párt jelöltjei közül.

Közben Obama elnök majdnem olyan keményen kampányol Hillary Clinton mellett, mint ő maga. Mindenekelőtt a fiatalokat és az afro-amerikaiakat próbálja meggyőzni. Az utóbbiak a korai szavazatok tanúsága szerint valószínűleg nem lesznek most olyan lelkesek, mint Obama újraválasztásakor voltak négy évvel ezelőtt. Az elnök Miami-ban arról beszélt a nemzetközi egyetem diákjainak, hogy az elnökválasztás nem tréfa, nem valóságshow, nem számítógépes játék. Ez tényleg számít.

Közben Hillary Clinton erősítést kapott Bernie Sanders-től is, akivel annak idején megküzdött a demokraták elnökjelöltségéért. Csütörtök este ő is megjelent az észak-karolinai kampányrendezvényen, és Clinton eltökéltségét dicsérte a minimálbér emelésére és az egyenlőtlenségek felszámolására. Ott volt a gyűlésen a zenész Pharrell Williams is, aki a nők jogainak harcosaként beszélt a demokrata jelöltről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez