Egy szíriai orvos tragikus élete és halála

Haszan al-Hariri hét gyermekét vesztette el, amikor a szíriai hadsereg hordóbombája eltalálta a házukat 2014-ben. Most ő is meghalt egy légicsapásban Daraa tartományban.

A 46 éves orvos nem volt hajlandó elhagyni szülővárosát, Buszra al-Haririt. Az elsők között csatlakozott, amikor 2011 márciusában megkezdődtek a tüntetések Aszad elnök rendszere ellen. Miután a helyzet eldurvult, az erőszak lett az úr és a klinikáját is szétlőtték, más orvosokkal együtt tábori kórházakat hozott létre, ahol a sebesült civileket és a Szabad Szíriai Hadsereg harcosait kezelték.

2014-ben az egyik ilyen kórházból arra ért haza, hogy hét gyermeke fekszik plédekbe csavarva, kiterítve az otthonuk helyén. A nyolcból egy gyermek maradt életben: a legkisebb lány. Néhány nappal később Dr. Haszan is súlyosan megsebesült. Visszament a szétbombázott házhoz, hogy összegyűjtse, ami megmaradt, amikor rakétatalálat érte a környéket.

orvos

Jordániában meggyógyították, és ő visszament Szíriába, hogy másokat gyógyítson. “Még most is látom a gyerekek iskolatáskáit, játékait, ruháit. Ez csak még eltökéltebbé tesz, hogy kövessem az álmomat, harcoljak egy igazságos Szíriáért” – mondta az Al Dzsazírának adott interjúban.

A hétvégén Dr. Haszan is meghalt egy légitámadásban. Ami akkor érte, amikor úton volt, hogy egy sérült fegyverest lásson el. A közösségi oldalakon sokan nyilvánítanak most részvétet és fejezik ki elismerésüket az orvosnak, aki azután is tovább mentette az embereket, hogy elveszítette csaknem az egész családját.

Forrás, fotók: Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez