Görögországból kapott robbanószeres csomagot a német pénzügyminiszter

Ha felbontja, akkor súlyosan megsérülhetett volna Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, akit Görögországban a gazdasági bajok legfőbb felelősének tartanak.

A csomagra feladóként Adonisz Georgiadisz görög parlamenti képviselő nevét írták. A lakcímet is pontosan tüntették fel. A csomagot a postahivatalban vizsgálta meg a rendőrség Németországban, ahol nem értik: hogy juthatott ki egy robbanóanyagot tartalmazó postai küldemény Görögországból?

A görög belügyminiszter teljes együttműködést ígért. Az athéni sajtó szerint valószínűleg azok az anarchisták küldtek csomagot Németország pénzügyminiszterének, akik 2010-ben ugyanilyen küldeményt juttattak el Angela Merkelnek is. 2010 óta Görögország adósságválsága komoly gazdasági visszaesést indított el. Emiatt görög földön sokan a németeket hibáztatják. Németország ugyanis Görögország legnagyobb hitelezője. Görögország adósságának rendezésében döntő szerep jut az Európai Uniónak és ezen belül elsősorban Németországnak. A jelentős összegű hitelekért cserébe a görög kormánynak szigorú gazdasági döntéseket kellett hoznia. Emiatt az életszínvonal jelentős mértékben csökkent. Az anarchisták Németország elleni merényletkísérletei ezért a közvélemény egy részének támogatására számíthatnak.

A 2010-es csomagküldő akció anarchista felelőseinek jórészét Görögországban letartóztatták. Súlyos börtönbüntetést kaptak. Ennek ellenére anarchista szervezetek továbbra is működnek Görögországban. Adonisz Georgiadisz képviselő az egyik célpontjuk. A legfőbb ellenzéki párt populista szárnyának vezére rendszeresen kap fenyegetéseket az anarchistáktól. A görög rendőrség szerint most valószínűleg az történt, hogy az anarchisták görög célpontjuk nevét írták arra a csomagra, melyet Schäuble német pénzügyminiszternek szántak. A vizsgálat mindkét országban folyik, de a két állam kapcsolata továbbra sem barátságos, hiszen nemcsak az anarchisták tekintik a gazdasági bajok fő felelősének Németország pénzügyminiszterét Görögországban.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez