“Azért jöttem, hogy meghaljak Allahért!” – kiáltotta a merénylő, mielőtt lelőtték

A 39 éves francia állampolgár szombat reggel rátámadt egy őrjáratra az Orly repülőtéren. Megszerezte az egyik katona fegyverét, majd elrejtőzött. A katonák és a rendőrök bekerítették és lelőtték. A párizsi ügyészség terrorakciónak tekinti az ügyet hiszen az önjelölt kalifa arra szólította fel a híveit mindenütt a világon, hogy támadják azokat a katonákat és rendőröket, akik a fennálló rendet védelmezik.

Piti bűnöző volt a lelőtt terrorista, aki a börtönben vált a szélsőséges iszlamista tanok hivévé. Tavaly szeptemberben szabadult – feltételesen. Betörésért és lopásért ült. Korábban is volt már börtönben. Akkor kábítószerkereskedelem volt a vád. A rendőrök most is szép adag kokaint találtak a lakásán, meg egy csomó külföldi pénzt. Ez arra utalhat, hogy kapcsolatban állhatott az Iszlám Állammal. Korábban ugyanis rokonainak és a barátainak beszélt erről. Ezért apját és egyik testvérét letartóztatták a Párizsban született arab férfinak, akit lelőttek a reptéren Orlyban.

“Add át a fegyvert! Én azért jöttem ide, hogy meghaljak Allahért! Akármi történik: biztos, hogy halottak lesznek!” – ezt kiáltotta a később lelőtt terrorista az őrjárat katonáira. Erről az ügyész számolt be sajtóértekezleten Párizsban. Elmondta, hogy a lelőtt terrorista nem szerepelt a terrorelhárítás listáján, de a rendőrségén igen. Erőszakos bűnözőnek tartották, akinek rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen hiszen csak feltételesen volt szabadlábon. Fennállt az esélye annak, hogy újra vissza kell mennie a börtönbe. Lehet, hogy ezért vállalkozott az öngyilkos akcióra a reptéren Orlyban szombaton reggel. A repülőteret akkor részben kiürítették, de vasárnap már folyamatosan üzemel Párizsban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez