Békés ember vagyok – vallja az egyiptomi férfi, aki bozótvágó késsel támadt a katonákra Párizsban

Megszólalt a 29 éves egyiptomi férfi, akit a Pompidou kórházban ápolnak Párizsban, ahol pénteken két bozótvágó késsel Allah Akbar kiáltással nekitámadt négy katonának. A kihallgató tiszteknek megerősítette: ő Abdallah el Hammahmy egyiptomi állampolgár, családapa, és neje újra gyereket vár.

Miért támadt a 165 centiméter magas férfi négy ejtőernyős katonának, akik a Louvre közelében járőröztek? Szíria miatt – vallotta a férfi. Eredetileg nem a katonákat akarta megtámadni, hanem csak a Louvre képeit akarta tönkretenni. A két bozótvágó kést csak önvédelemből vette – vallotta betegágyán a férfi, aki a terrorelhárítás gyanúja szerint dzsihádharcos.

Miből következtet erre a francia terrorelhárító szolgálat? Mindenekelőtt abból, hogy a Facebookon “szíriai testvérekről” írogatott. Megemlítve az Iszlám Államnak azt a vezetőjét, aki a merényletek szervezéséért volt felelős. Őt augusztusban megölték. Lehet, hogy a merénylő ezt akarta megbosszulni. Azt elismerte, hogy azért választotta célpontnak a világhírű múzeumot, mert így akart csapást mérni a francia turizmusra. A terrorizmus miatt komolyan visszaesett az idegenforgalom Franciaországban. Korábban a franciáké volt az első hely a világon, most ezt át kellett adniuk Spanyolországnak. Franciaország aktívan részt vesz az Iszlám Állam elleni harcban. A két világháború között Szíria francia uralom alatt állt, az országot kormányzó alavita tisztikart korábban Franciaországban képezték ki.

A terrorelhárítás kihallgató tisztjei azt sem értik: honnan volt ennyi pénze a merénylőnek? 1700 eurót fizetett egy hétre egy luxuslakásért a Champs Élysées közelében. Az egyiptomi férfi tagadja, hogy bármi köze lenne az Iszlám Államhoz. A terrorelhárító szolgálat viszont azt gyanítja, hogy valamiféle hírszerző megbízást hajtott végre Párizsban, ahol valószínűleg újabb merényletet akart előkészíteni az Iszlám Állam a Louvre-ban, mely a világ egyik legismertebb múzeuma.

A merénylő egészségi állapota sokat romlott az elmúlt időben, mert fertőzést kapott. Az élete újra veszélybe került, így a kihallgatást átmenetileg felfüggesztették. A terrorelhárító szolgálat ettől függetlenül tovább nyomoz esetleges bűntársak után, mert a kihallgató tisztek nemigen hisznek annak a mesének, hogy a merénylő “békés ember, aki csak bosszút akart állni Franciaországon. A célpontjai nem emberek, hanem csak képek voltak. A támadás a katonák ellen pedig csak véletlen”…

Fotó: DH.be

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez