Kurili-szigetek és szankciók – orosz-japán csúcs lesz Moszkvában

Ezt Kisida külügyminiszter jelentette be Tokióban. Abe Sinzo miniszterelnök már találkozott Donald Trumppal, az USA új elnökével Floridában.

Korábban a konzervatív nacionalista japán miniszterelnök azt ígérte: megoldja a Kurili-szigetek problémáját, mely 1945 óta szembeállítja egymással Moszkvát és Tokiót. A szigetek egy részét a második világháború utolsó hónapjaiban foglalták el az orosz csapatok. Az amerikaiak és az oroszok abban állapodtak meg Jaltában, hogy közösen mérnek csapást Japánra. Ezért Moszkva hadat üzent Japánnak: elfoglalta a Kurili-szigetek egy részét és megsemmisitő csapást mért a Koreában és Mandzsúriában állomásozó japán erőkre. Tokióban mindmáig nem fogadták el a Kurili-szigetek orosz birtokbavételét, melynek stratégiai és szimbolikus jelentősége egyaránt van.

A tárgyalásokon ezenkívül nyilvánvalóan felmerül Észak-Korea problémája is. Az ifjú diktátor tovább folytatja fegyverkezési programját, mely egyre nagyobb fenyegetést jelent a környező országok számára. Tillerson amerikai külügyminiszter legutóbb Dél-Koreában már azt mondta: az USA türelme elfogyott! Akár katonai megoldást is fontolóra vesznek, hogy elejét vegyék a háborús fenyegetésnek Észak-Koreában.

A stratégiai kérdéseken túl Putyin és Abe Sinzo minden bizonnyal gazdasági ügyeket is megvitat. Oroszországot ugyanis még mindig sújtják az európai és amerikai szankciók a Krím bekebelezése miatt. Ezért Ázsia felértékelődött Moszkvában. Kína ezen belül túlságosan nagy szerephez jutott: jelenleg messze Oroszország legfontosabb partnere. Ezt ellensúlyozhatja Abe Sinzo moszkvai látogatása, melyre hamarosan sor kerül – jelentette be a japán külügyminiszter Tokióban.

Fotó: Kurili-szigetek / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez