London-Tokió vonattal, két nap alatt?

Képzelje el, hogy hétfőn Londonban felül a vonatra és szerdán már Tokióban ébred. Ha ezt lehetetlenségnek tartja, téved. A brit és a japán főváros 12.000 km-re fekszik egymástól, 300 kilométeres óránkénti sebességgel a táv két nap alatt megtehető. Vonat már van hozzá, talán vasút is lesz.

Pontosabban a vasút jelentős része már régen megvan. A transzszibériai vonalhoz csatlakoznának a japánok – írja a The Siberian Times. Londontól a kelet-oroszországi Habarovszkig megvan az út és onnan sem volna túl nehéz Tokióig elvonatozni.

Kép: The Siberian Times
Kép: The Siberian Times

A japán tervek szerint egy alig 7 kilométeres híddal vagy alagúttal kötnék össze az orosz Távol-Keletet a Szahalin-szigettel. Aztán a sziget déli pontjáról egy 42 kilométeres alagút vinne a Japán északi részén fekvő Wakkanai városba.

Japán vállalkozások a tokiói kormánnyal együtt dolgoznak a terveken. Konkrét ajánlatról még nem tudni, de valószínűleg Oroszország nem ellenezné az ötletet. Moszkva évek óta nagy összegeket költ Szibéria és a Távol-Kelet fejlesztésére. Ráadásul egy ilyen projekt a kétoldalú kapcsolatok minden szegmensén lendítene.

Kép: Wikipedia

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez