Kitoloncolás fenyeget egy második világháborús veteránt Ausztráliában

James Bradley a második világháború idején Sydney-ben állomásozott a brit hadsereg katonájaként. Aztán visszatért Angliába, de miután lánya Ausztráliába költözött, ő is követte őt jelenleg 91 éves nejével, Peggie-vel együtt.

Az idős házaspárral közölték: sokáig kell várni a letelepedési engedélyre. Lehet, hogy harminc évig is eltart! Közben viszont részt kell venniük a kötelező orvosi vizsgálatokon. Az elsőn ott is voltak mind a ketten, de aztán baj történt: a háborús veterán elesett és több csontja is eltört. Jelenleg is csak járókerettel tud közlekedni. Ráadásul az időskori agyi leépülés első jelei is mutatkoznak nála. Ezért nem vett részt a második kötelező orvosi vizsgálaton. Miután ezt elmulasztotta, automatikusan arra a listára került fel, mely a kitoloncolását teszi lehetővé. Minthogy a feleségével közösen adták be a letelepedési engedélyt, ezért az idős asszonyt is hazaküldhetik Angliába. Ahol már senkijük és semmijük sincs. Ausztráliában viszont már dédunokája is van az idős párnak. Ezért mindenképp ott akarnak maradni. Csakhogy a bevándorlási törvény könyörtelen: rajta vannak a kitoloncolási listán.

Most a minisztériumhoz fordultak: kérték, hogy méltányosságból engedjék meg az idős házaspárnak azt, hogy a családja körében maradhasson Ausztráliában. Ahova nagyon sokan akarnak bevándorolni, ezért állandóan szigorítják a törvényt. Így a 92 éves második világháborús veterán is arra kényszerülhet, hogy unokáit és dédunokáját odahagyva el kell mennie Ausztráliából. Már a 24 órás repülőutat sem bírná ki – mondja 91 éves felesége, aki szerint a veterán elmeállapota azért is romlik, mert fél, hogy öregen és betegen kitoloncolják Ausztráliából.

Fotó: Sidney / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez