Erős rendőri készültség mellett várják az új évet Sydney-ben

Ausztráliában a terrorizmusellenes készültséget már szeptemberben megemelték közepesről magas szintre, és a december 15-én lezajlott sydney-i túszdráma be is igazolta a félelmeket. Ezt követően Tony Abbott miniszterelnök karácsony előtti bejelentésében világossá tette, hogy egy esetleges újabb terrorcselekmény továbbra is elképzelhető, így indokolt az ország legnagyobb városának fokozott ébersége.

Szilveszter éjjelén a fennálló biztonsági kockázatok miatt a rendőrség műveleti központjában antiterrorista egységek is készenlétben lesznek. Ez Michael Fuller, helyettes rendőrfőnök szerint már korábban is megszokott volt az év ezen napján, de nem minden alkalommal vezényelték őket közvetlenül a rendőrőrsre. Idén „bizonyára nagy szerepet fognak vállalni [az este biztosításában. Ilyen helyzetek esetén] fontos, hogy a teljes rendőri testület, beleértve minden szervezeti egységet, közösen dolgozva álljon helyt, hogy a biztonság minél magasabb szintjét tudják nyújtani a lakosság számára”, nyilatkozta Fuller.

Az antiterrorista egységekkel együtt bevetésre készen állnak majd lovas rendőrök, közrendőrök, rohamrendőrök és légi egységek is. Ezzel több mint 3000-rel nagyobb rendfenntartó erő teljesít majd szolgálatot szerdán, mint egy átlagos este alatt. Ez természetesen nem kizárólag a terrorfenyegetettségnek szól, hiszen ezen az éjszakán rendkívül megnő a kikötővárosban mulatozók száma.

A rendőrség továbbá megerősítette, hogy semmilyen konkrét fenyegetés nem érkezett, amely terrorcselekmény elkövetéséhez kapcsolódna, és a december 31-i rendezvények szervezését a legkisebb mértékben sem kellett módosítani, a közelmúlt történései miatt. Az előkészületek ugyanúgy haladnak, mint egy hónapja. A lezajlott karácsonyi ünnepségek alapján pedig a város lakossága nem is tántorodott el attól, hogy kilépjen az utcára, és a hatóságok bíznak benne, hogy az újévi mulatságok alkalmával is sokan fognak kimozdulni anélkül, hogy a bizalmuk egy pillanatra is meginogna biztonságukat illetően.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez