Indonézia elnöke nem kegyelmez a két halálra ítélt ausztrál drogcsempésznek

Nincs kegyelem a kábítószercsempészeknek – közölte beiktatása alkalmából Indonézia új elnöke októberben. Joko Widodo most megerősítette: nem ad kegyelmet annak a két ausztrálnak, akiket 8 kiló heroin birtokában fogtak el Bali repülőterén még 2005-ben.

A két ausztrál tehát ugyanúgy a kivégzőosztag elé kerülhet, mint az a hat kábítószercsempész a múlt héten, akik közül öten külföldiek voltak. Az érintett államok tiltakoztak: Brazília és Hollandia visszahívta a nagykövetét. Nigéria fővárosában pedig bekérették az indonéz nagykövetet, hogy kifejezzék nemtetszésüket amiatt, hogy Indonézia elnöke nem adott kegyelmet, noha ezt legfelső szinten is kérték tőle. Ausztrália külügyminisztere is sajnálkozását fejezte ki az indonéz államfő döntése miatt, és közölte: valószínűleg Ausztrália is visszahívja nagykövetét, ha két polgárát kivégzik drogcsempészet miatt.

Ez az incidens csak tovább rontja a két állam kapcsolatát, mely már két éve feszült. Az ok? Kiderült, hogy Ausztrália hírszerzői rendszeresen lehallgatták az elit telefonbeszélgetéseit Indonéziában. Még az akkori államfővel sem tettek kivételt. Ausztrália az USA szoros szövetségese, és mint Snowden információiból kiderült, nem kizárólag a saját számlájára kémkedett Indonéziában. Mindez nem nyugtatta meg a világ legnépesebb muzulmán államának vezetőit. Ez a kémkedési botrány is szerepet játszik abban, hogy az indonéz vezetés bekeményített: korábban csak a hazai kábítószercsempészeket végezték ki, a külföldieket megkímélték. Ennek vége: a múlt héten hat drogcsempész végezte életét a kivégzőosztag előtt – közülük öten külföldiek voltak. Most pedig két ausztrál polgárra vár ugyanez a sors Indonéziában.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez