Indonéziai kivégzések: dühösek az érintett országok

Ausztrália visszahívta dzsakartai nagykövetét, miután két állampolgára is ott volt a között a hét külföldi között, akiket drogcsempészésért végeztek ki ma hajnalban Indonéziában.

Összesen nyolc emberrel végzett a kivégzőosztag Nusakambangan börtönszigeten kora reggel, közülük heten voltak külföldiek: kettő Ausztráliából, három Nigériából, egy-egy pedig Ghánából és Brazíliából. Mind a nyolcan elutasították, hogy bekössék a szemüket, egymás kezét fogva, énekelve álltak a kivégzőik elé – mondta egy szemtanú, egy pap a Sidney Morning Herald-nak. Néhány órával később mentőautók vitték el a holttesteket a börtönből – kit a korábban kiválasztott indonéziai nyughelyére, kit pedig a hazájába.

Ausztrália hosszú diplomáciai kampányt indított polgáraiért még 2006-ban, amikor megszületett a halálos ítélet Andrew Chan és Myuran Sukumaran ellen. Az volt a vád ellenük, hogy ők vezették a Bali Kilencek nevű, ausztráliai heroincsempészekből álló bandát. Az ausztrál miniszterelnök, Tony Abbott arról beszélt, hogy a kivégzések kegyetlenek és szükségtelenek. “Tiszteljük Indonézia szuverenitását, de helytelenítjük azt, ami történt, és nem tehetünk úgy, mintha ez rendben lévő lenne.”

Ausztrália most először hívta vissza nagykövetét Indonéziából, és első ízben vetette be ezt a lépést bárhol is egy állampolgára kivégzése miatt. Az indonéz főügyész ugyanakkor a védelmébe vette a kivégzéseket, mondván, hogy hazája háborút folytat a kábítószer-kereskedelem ellen. A két ország között egyébként szoros az együttműködés menekültügyekben és a terrorizmus elleni harcban.

A kivégzésekben Brazília is érintett, és az ottani kormány is mély megdöbbenésének adott hangot: jelezte, hogy Rodrigo Gularte kivégzése komoly tehertétel a két ország kapcsolatában. A férfi egyébként már a második brazil állampolgár volt, akit drogcsempészésért kivégeztek Indonéziában. Honfitársán, Marco Archer Cardoso Moreirán januárban hajtották végre a halálbüntetést, Brazília akkor szintén visszahívta nagykövetét Dzsakartából.

Egy Fülöp-szigeteki nő és egy francia férfi viszont egyelőre fellélegezhetett a halálsoron. Mindkettőjük büntetésének végrehajtását hazájuk elnökének közbenjárására halasztották el. A főügyész azonban utalt rá: amint a legeslegutolsó jogi lehetőség is kimerül, akkor nekik is a kivégzőosztag elé kell állniuk. Párizs egyébként, mint azt Hollande elnök közölte, ebben az esetben szintén befagyasztaná diplomáciai kapcsolatait Indonéziával. Ahol egyébként négy év szünet után 2013-ban indultak újra a kivégzések. Joko Widodo elnök háborút indított a kábítószerek ellen, amelyek a nemzeti drogügynökség adatai szerint naponta 33 ember halálát okozzák Indonéziában.

Fotó: elviszik a kivégzettek koporsóit a börtönből. Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Maria Szatmari

    En is nagyon sajnalom oket de nem tudom megerteni ,hogy hogyan merik megcsinalni amikor az egesz vilagon tudjuk ,hogy Indozeziaban ezert kivegzes jar.Es minden orszagnak vannak torvenyei amit szerintem illik betartani.A kabitoszer sok ember eletet tette es teszi is tonkre.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez