Hét külföldit végeztek ki Indonéziában drogkereskedelemért – kettő tovább vár a halálsoron

A jelentős nemzetközi tiltakozás ellenére hét külföldit és egy indonézt végeztek ki szerdán. A külföldiek között négy afrikai, két ausztrál és egy brazil állampolgár volt. Az utolsó percben levettek a listáról egy francia férfit és egy Fülöp-szigeteki nőt.

Háborút folytatunk a kábítószer-kereskedelem ellen – indokolta a nyolc kivégzést Indonézia főügyésze. A kivégzettek már évek óta várakoztak a halálsoron. Most azért kerültek a kivégzőosztag elé, mert az új elnök azzal az ígérettel került hatalomra, hogy nem tesz különbséget a külföldi és a hazai elítéltek között. Régebben a haláláraítélt külföldi drogcsempészeket kiadták szülőhazájuknak.

Ausztrália, Brazília és Franciaország a diplomáciai kapcsolatok befagyasztásával fenyegette meg Indonéziát arra az esetre, ha állampolgárait kivégzik. Az első kettő állam esetében ez nem használt. Francois Hollande francia elnök egyelőre annyit ért el, hogy most nem végezték ki a francia halálraítéltet. A főügyész azonban utalt rá: amint a legeslegutolsó jogi lehetőség is kimerül, akkor a francia drogcsempésznek is a kivégzőosztag elé kell állnia.

Kép: Újságok a drogcsempészek kivégzéséről, 2015.04.29. (Europress/AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez