Franciák építhetik Ausztrália új generációs tengeralattjáró-flottáját

A francia DCNS csoport nyerte azt a 34 milliárd eurós tendert, amelyet az ausztrál kormány írt ki a hadiflotta 12 új generációs tengeralattjárójának megépítésére – jelentette be kedden Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök.

Az állami kézben lévő francia hadihajó-építő cég a német ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) és a Mitsubishi Heavy Industries vállalat japán kormány által támogatott konzorciuma elől “halászta el” az óriás üzletet.

Minden idők legnagyobb ausztrál katonai megrendelése egy tucat, egyenként több mint 4 ezer tonna vízkiszorítású tengeralattjáró építésére vonatkozik. A DCNS csoport Barracuda osztályú, 5 ezer tonnás atommeghajtású tengeralattjárójának diesel-elektromos változatával pályázott, és 56 milliárd ausztrál dollár (mintegy 10 500 milliárd forint) értékű ajánlatot tett.

Malcolm Turnbull kormányfő szerint a megrendelt francia hajókat Dél-Ausztráliában építik majd meg. Az új hadihajók az ausztrál haditengerészet jelenleg hadrendben lévő, Collins osztályú tengeralattjáróit váltják majd fel fokozatosan, a következő évtizedekben.

Ausztrália tavaly augusztusban jelentette be, hogy a következő húsz évben 89 milliárd ausztrál dollárt (több mint 18 ezer milliárd forintot) tervez a haditengerészet korszerűsítésére költeni, s a mostani kormány idén márciusban terjesztette elő a fejlesztésre vonatkozó konkrét terveit.

Fotó: Pixabay

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez