Tejföl helyett: okosbikinivel a leégés ellen

Nincs baj: nemcsak szép, de okos is lehet már a bikinid, és még szóba is áll veled. Le ne égj! – erre figyelmeztet.

Fáj, vörös, hámlik és az esti randi is füstbe ment – ezek csak a rövidtávú következményei a túlzott napozásnak. A már kicsit sem vicces bőrrák most következik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint 2-3 millióan betegednek meg bőrrákban.

A probléma leginkább a brazil és ausztrál lakosságot érinti. Az Ausztrál Rákszövetség például évi 434.000 bőrrákos esetet regisztrál a 15-44 év közötti férfiak és nők körében. Ezen a riasztó statisztikán szeretne változtatni Marie Spinali francia divattervező.

Okosbikinit tervezett. Aprócska UV-szenzort varrt a fürdőruhára, amely méri a sugárzást. Viselőjének annyi dolga van, hogy a megfelelő mobilalkalmazásra (lehet iOS, vagy Android) fel kell töltenie bőrtípusát. Ezután nyugodtan lehet feküdni a napon, a szenzor ugyanis jelezni fog a mobilunkon, hogy vagy menjünk árnyékba, vagy kenjünk még magunkra napolajat.

Bár elsősorban a brazil és ausztrál piac a cél, a Spinali Design honlapján bárki beszerezheti az okosbikinit – nyilatkozta a tervező a francia La Tribune honlapján. De van egyrészes változat is, a fürdőruhákért 150-200 eurót (körülbelül 47.000-62.000 forint) kérnek.

De Marie Spinali nem állt meg itt: hasonló szenzorral látta el törülközőit is, és a gyerekekre is gondolt. A kicsiknek szánt szerkezetben egy GPS is van, ami akkor is jelez, ha a biztonságos 50 méteres körzeten kívülre került a gyermek. Hogy a férfiak védelméről mikor és hogyan gondoskodik a tervező, arról egyelőre nem ír a sajtó.

Kép: Europress/AFP

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez