Lemondott a lányait 15 éves koruktól alkalmazó belügyminiszter

Az ifjú hölgyek 55 ezer eurót vettek fel 2009 és 2016 között, amíg édesapjuk a kormányon levő szocialista párt frakcióvezetője volt a francia parlamentben.

Bruno LeRoux azután belügyminiszter lett, és erről mondott most le, miután egy televíziós műsor leleplezte a családtagok alkalmazását. A francia törvények szerint nem tiltott a családtagok alkalmazása, de csak akkor kaphatnak fizetést, ha csakugyan csinálnak is valamit. Mit csinálhattak a tinédzser lányok a parlamentben? – ezt tudakolta a műsor. A miniszter csak annyit tudott mondani, hogy kevés időt tölthetett csak a lányaival, ezért jó megoldásnak tűnt a parlamenti alkalmazás.

Franciaországban már az ügyészség vizsgálódik abban az ügyben, hogy az ország ex-miniszterelnöke, a konzervatívok elnökjelöltje, Francois Fillon nejét és gyermekeit alkalmazta munkatársként a parlamentben. A vád szerint nem csináltak semmit és mégiscsak szép fizetést kaptak ezért a szerető férjtől és atyától. Francois Fillon népszerűségét megtépázta a botrány. Korábban ő volt a nagy esélyes, de a közvéleménykutatók szerint jelenleg csak a harmadik helyen áll. Ha ez így marad, akkor nem jut be a második fordulóba, ahol eldől: ki lesz Franciaországban a köztársasági elnök az elkövetkező 5 évben. Franciaországban elnöki rendszer van, vagyis az államfő hozza meg a legfontosabb döntéseket, a miniszterelnökre a végrehajtás nem mindig népszerű feladata jut.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez