A korrupcióellenes rendőrség kihallgatta Franciaország legesélyesebb elnökjelöltjét és nejét

Több mint félmillió eurót vett fel fiktív fizetésként Penelope Fillon asszony az elmúlt évek során. Ezt állította a Canard Enchainé című szatirikus lap. A korrupciós ügyeket vizsgáló rendőrség megkezdte az előzetes vizsgálatot a Fillon házaspár ügyében.

Francois Fillon a mérsékelt jobboldal elnökjelöltje, aki eddig a legesélyesebbnek számított Franciaországban. Amióta a kínos korrupciós ügy kiderült, azóta Fillon népszerűsége csökkent. Franciaország egykori miniszterelnöke, aki elnök szeretne lenni a tavaszi választásokon, maga kérte, hogy a rendőrség őt is hallgassa ki, ne csak feleségét.

Penelope Fillon korábban úgy nyilatkozott, hogy nem foglalkozik politikával, mert elég munkát ad neki öt gyermeke. A Canard Enchainé meg is szólaltatott több parlamenti asszisztenst, akik határozottan állították: sose látták Fillon asszonyt dolgozni a parlamentben! Franciaországban ugyanis nem tilos a családtagok alkalmazása asszisztenseként, de a fiktív munka ki van zárva. Jogilag viszont igen nehéz igazolni, hogy mit is csinált Fillon asszony a parlamentben?! Férje úgy nyilatkozott, hogy neje otthon dolgozott: javítgatta a beszédeit és olyan emberekkel tárgyalt Fillon választókerületéből, akikkel magának a képviselőnek nem volt ideje vagy kedve találkozni.

A francia elnökválasztás kétfordulós. Az a két jelölt jut a második fordulóba, aki az elsőben a legtöbb szavazatot szerezte. Erre jelenleg Francois Fillon-nak és a szélsőjobb vezérének, Marine Le Pen asszonynak van a legjobb esélye. Feljövőben van Emmanuel Macron, aki szociálliberális programmal a harmadik helyen áll. A fiatal közgazdász-politikus gazdasági miniszter volt a baloldali kormányban, de kilépett, hogy megpályázza az elnöki tisztséget. Közben lezajlott a szocialisták előválasztása is: a baloldali Benoit Hamon nyert. Őt a párt mérsékelt képviselői nem támogatják, így semmi esélye sincs az áprilisi elnökválasztáson Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez