Francia elnökválasztás: ki mit tenne a terror ellen

Marine Le Pen szerint minden dzsihádot hirdető mecsetet be kell zárni! A francia elnökjelölt azt követően beszélt a televízióban, hogy egy dzsihádharcost a rendőrök lelőttek Párizs kellős közepén a Champs Élysées-n. A főbb esélyesek ezt követően megszakították kampánykörútjukat és televízión keresztül próbáltak meg hatni a választókra.

A szélsőjobboldali Marine Le Pen, aki heves muzulmánellenes kampányt folytatott, azt javasolta, hogy zárjanak be minden olyan mecsetet Franciaországban, ahol dzsihádot, vagyis szent háborút hirdetnek a fanatikus prédikátorok. A Nemzeti Front vezére azt is javasolta, hogy minden olyan gyanús személyt, aki szerepel a feltételezett dzsihádharcosok listáján, utasításanak ki Franciaországból. Bernard Cazeneuve szocialista miniszterelnök azzal vádolta meg a szélsőjobb vezérét, hogy hasznot akar húzni a terrorizmusból.

A konzervativ elnökjelölt, Francois Fillon a rendőrség létszámának emelését ígérte. Ha ő lesz az elnök, akkor a rendőrség létszáma 10 ezer fővel emelkedik. Erre Cazeneuve miniszterelnök azt mondta, hogy amikor Fillon miniszterelnök volt (2007-2012), akkor nagy leépítések voltak a fegyveres erőknél. A harmadik esélyes jelölt, a liberális Emmanuel Macron azt hangsúlyozta, hogy nem kell megijedni és nem szabad feladni a demokratikus szabadságjogokat a terrorizmus elleni harcban. Őrizzük meg a józan eszünket! – kérte a liberális politikus, akinek komoly esélye van arra, hogy bejusson a második fordulóba.

A mai első kör után a választások második fordulóját két hét múlva rendezik meg Franciaországban. A választásokat az egész világon nagy figyelem kíséri, mert az Európai Unió második legfontosabb államáról van szó. A konzervatív Fillon és a liberális Macron az európai együttműködés híve, Marine Le Pen viszont kivezetné Franciaországot az eurozónából. A választópolgárok jelentős része bizonytalan, így senki sem tudja megjósolni: ki nyeri az elnökválasztás első fordulóját most vasárnap, azt pedig még kevésbé, hogy két hét múlva ki győz majd, hogy az Élysée palotában öt évig Franciaország államfője legyen.

Fotó: The Independent

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez