Trump árnya vetül egész Amerikára

Nevadában mérettetik meg magukat az elnökjelöltségért küzdő republikánus politikusok az amerikai előválasztási folyamatban közép-európai idő szerint szerda hajnalban, Donald Trump sorozatban harmadik győzelmét arathatja az előrejelzések szerint.

Az elnökjelöltségért küzdő öt republikánus politikus mindegyike Nevadában kampányol, ahol jelölőgyűléseken vitáznak, majd voksolnak a szavazók arról, hogy kit látnának szívesen a párt elnökjelöltjeként.

A közvélemény-kutatások ebben a szövetségi államban is Donald Trump milliárdos üzletember nagy előnyét jelzik, a CNN hírtelevízió kedd reggeli felmérése szerint Trump támogatottsága 45 százalékos, és jócskán vezet Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátor előtt. Rubio támogatottsága 19 százalékos, míg Ted Cruz a választók 17 százalékának bizalmát szerezte meg.

Elemzők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy Nevadában a jelölőgyűléseken hagyományosan kevesen szoktak megjelenni, valamint a jelölőgyűlés nagyon alapos és intenzív terepmunkát kíván – ellentétben az előválasztással –, és ebben Trump eddig nemigen jeleskedett, az iowai jelölőgyűlést el is vesztette.

Rubio mögé áll be a pártelit

Mindezzel együtt is, a nagy harc láthatóan a két kubai gyökerű politikus – Rubio és Cruz – között zajlik a második helyért. Marco Rubio a hétvége óta Nevadában kampányol, és időközben az elnökjelöltségért folyó küzdelemből kiszállt Jeb Bush anyagi támogatóinak jó része is felsorakozott mögötte. Nevada kormányzóhelyettese, Mark Hutchison és republikánus szenátora, Dean Heller is őt biztosította támogatásáról, és sikerült megnyernie a Republikánus Párt befolyásos helyi embereinek – köztük például a republikánusok helyi csillagaként tisztelt Adam Laxalt főügyésznek – a támogatását is. A republikánusok mindenkori egyik legnagyobb finanszírozójának számító Koch fivérek szintén Rubio mögé állnak, legalábbis ezt jelzi, hogy – a Politico című lap értesülései szerint – politikai tanácsadóik egyike csatlakozik a floridai szenátor kampánycsapatához.

Szinte esélytelennek látszik, de változatlan hévvel kampányol John Kasich ohiói kormányzó, akit a Republikánus Párt vezetői nógatnak, hogy szálljon ki a küzdelemből, ne rontsa Rubio esélyeit, és teljes erőbedobással kampányol Ben Carson sebészprofesszor is. A 64 éves Carson kedd délelőtt az egyik gyűlésen azt mondta, hogy Obama elnököt „fehérnek nevelték”, szerinte ezért nem tudja megérteni az afroamerikaiakat. Donald Trump egyébként – akinek Las Vegasban tartott hétfő esti nagygyűlésén mintegy hatezren vettek részt – ezúttal Ted Cruz texasi szenátort szemelte ki támadásai célpontjául. „Kutyául hazudik” – írta róla mikroblogjában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez