Tutanhamon nagymamájának alabástrom szobrára bukkantak Luxorban

A III. Amenhotep temetési templomának feltárásán dolgozó egyiptomi-európai régészcsapat bukkant rá Kom Al-Hittannál Tije királyné feltételezett szobrára.

A hírt a műemlékvédelmi minisztérium jelentette be. Tije III. Amenhotep felesége volt, a gyerekfáraó, Tutanhamon nagyanyja.

Az alabástromból faragott szobrot III. Amenhotep egyik óriásszobrának jobb lába mellett találták. Khaled Anany miniszter szerint a lelet gyönyörű, különleges és egyedi. Már korábban is találtak Tije királynét ábrázoló alkotásokat, de azok nem alabástromból, hanem kvarcitból készültek.

miniszterium

A régészcsoport vezetője, Dr. Hourig Sourouzian arról számolt be, hogy véletlenül bukkantak rá a szoborra, amikor kiemelték III. Amenhotep egyik kolosszusának alsó részét. A több mint 3 ezer éves szobor meglepően jó állapotban került elő, még az eredeti színek is jól kivehetők rajta.

A Nílus nyugati partján, Luxorral szemben elhelyezkedő halotti templomot, melyet i.e. 1200 táján földrengés rombolt le, 1998 óta tárják fel egyiptomi és európai régészek.

III. Amenhotep (i.e. 1402 és 1364) az óegyiptomi birodalom egyik legbefolyásosabb fáraója, Tutanhamon nagyapja. Uralkodása alatt Egyiptom élénk kereskedelmi kapcsolatokat tartott fenn a Földközi-tenger keleti medencéjének népeivel. A fáraó monumentális épületeket emeltetett, köztük a luxori templomkomplexumot, de a karnaki templomegyüttes jelentős része és szobrok sokasága is az ő uralkodását fémjelzik.

Forrás: Egyptian Streets

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez