Papírrepülők – akik ingyen tanítják a szíriai menekülteket

A menekülttáborokban nagy gond az oktatás – sok gyerek leszakad, nem tudja folytatni a tanulmányait. De nincs veszve minden remény.

Online oktatási program a Papírrepülők. Azokat a szíriai menekülteket tanítja és segíti tanulni, akik boldogulásuk érdekében le szeretnék tenni angolból a TOEFL és az IELTS nyelvvizsgát.

Az órák Skype-on mennek, egy tanár csak egy tanítvánnyal foglalkozik egyszerre. Nyelvi gyakorlatok, a kiejtés javítása, a beszédkészség megszerzése, kulturális és személyes beszélgetések szerepelnek a programban. Van ilyen persze máshol is, a nagy különbség “mindössze” annyi, hogy ez a kezdeményezés ingyenes minden érdeklődő szíriai menekültnek.

Az ötletgazda, az alapító és az elnök az amerikai Bailey Ulbricht. Aki elmondta a BarakaBits portálnak, hogy vannak hallgatóik Szíriából, Szaúd-Arábiából, Jordániából, Törökországból, Egyiptomból, Svédországból, Németországból, sőt még Kanadából is – mind-mind a világban szétszóródott szíriai menekültek.

Az egész úgy kezdődött, hogy a fiatal nő olvasott egy cikket a New York Times-ban egy damaszkuszi iskola lebombázásáról. A térségbe utazott, egészen pontosan Reyhanli városába a török-szíriai határon. Ott több egyetemista korú fiatallal barátkozott össze és úgy döntött, hogy otthonról, az Egyesült Államokból segít nekik.

Hamar híre ment, hogy Skype-on segíti az angoltanulást, gyorsan túl sokan lettek a diákok. Ebből nőtt ki a Papírrepülők. Önkénteseket keresett a tanításhoz, kezdetben egy maroknyian jelentkeztek, aztán hónapról hónapra egyre többen lettek. Ősszel már 600 új segítő pályázott, kétszer annyi, mint ahányan korábban voltak.

Baley Ulbricht.
Bailey Ulbricht.

Ma az Egyesült Államok 15 állama mellett további hét országból vannak tanárok. A cél az, hogy a továbbtanuláshoz készítsék fel a 18 év körülieket, de vannak diákjaik kicsivel 20 fölött is. A prioritás továbbra is az angol nyelv, de egyre nagyobb a hangsúly a kulturális cserén. Nincs megállás: a Papírrepülőket nemrég jegyezték be az Egyesült Államokban hivatalos nonprofit szervezetként. Miután így rendeződött a jogi helyzetük, már nemcsak önkéntes, de részmunkaidős tanárokra is számítanak, és tovább bővítik a tanulni valók palettáját. Terveik között szerepel az is, hogy ösztöndíjhoz juttassák a menekülteket.

Mert az oktatás mindenkinek jár – még ha csak Skype-on is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez