Damaszkuszból Stockholmba – szíriai menekültek szőnyegeit árulja az IKEA

Igaz, csak 2019-től. A svéd lakberendezési lánc textileket, kosarakat és szőnyegeket készíttet Jordániába menekült szíriaiakkal.

A kezdeményezés körülbelül 200 embernek, többségében nőknek ad munkát. “A szíriai helyzet korunk egyik nagy tragédiája, Jordánia pedig hatalmas felelősséget vett a vállára a szíriai menekültek befogadásával. Elhatároztuk: megnézzük, mi hogyan járulhatnánk hozzá ehhez” – idézi az Asharq Al-Awsat című, londoni székhelyű arab lap Jesper Brodint, az IKEA vezérigazgatóját.

A CNN úgy értesült, hogy jordániai szervezetek segítségével indítják és valósítják meg a projektet. Jordániában az ENSZ adatai szerint 650 ezer szíriai menekült van. Közülük 37 ezren kaptak eddig munkavállalási engedélyt, de sokan dolgoznak illegálisan is. A nők közül csak nagyon ritkán alkalmaznak bárkit is.

Az IKEA nem először indít kezdeményezést a menekültek érdekében. Nemrégiben nyerte el a rangos Beazley Design of Year (az év design-ja) díjat  a menekülteknek tervezett, könnyen felállítható házaival és több mint 30 millió eurót adományozott közel-keleti, afrikai és ázsiai menekülttáborok megújuló energiaprojektjeire és világítására.

Fotó: a Zatar menekülttábor Jordániában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez