Új minta az afgán szőnyegeken – a drón

Képesek a megújulásra az ősi hagyományok is – mi sem mutatja ezt jobban, mint az afgán szőnyegszövés. Manapság már a háborús minták a legmenőbbek. Azok között is a drónok.

A keleti szőnyegszövők évszázadokon, vagy inkább évezredeken keresztül  másolták, csinosították ugyanazokat a mintákat. Már az ókori perzsa nagykirályok palotáit is szőnyegek tették otthonosabbá, és ha nem is maradt fenn az óriási szőnyeg, amit I. Khuszrau rendelt, de leírások vannak róla. Vadászjelenek, életfa-motívumok, gránátalmák és madarak díszítették, akárcsak a 19. századi szőnyegek nagy részét. Igaz, akkor már voltak olyanok is, amelyeken a kor uralkodóit álmodták szőnyegbe – a teheráni Szőnyegmúzeum egyik becses darabján még Ferenc József császár is ott mosolyog. (Másutt, máskor készült Sztálinos is.) De ez semmi ahhoz képest, ami a huszadik század nyolcvanas éveitől történt.

AWar-Rugs-027

Afganisztánban az életforma sok szempontból változatlan évszázadok óta, így a szőnyeg ma is az élet elengedhetetlen része. Más szempontból viszont nagyon is megváltoztak az idők. A hadviselés például egészen más lett. A státusszimbólumok is. A lovak helyett így aztán megjelentek – már a szovjetek afganisztáni háborúja idején – a Kalasnyikovok és a tankok a szőnyegeken.

321_2139

Aztán, ahogy tovább változott a világ, elkészült például az a – mára igencsak ismertté vált darab is – amelyik az ikertornyok pusztulását mutatja be. (Hibás angol felirattal.)

s_27

Ahogy az amerikaiak betették a lábukat Kabulba, megjelentek a gyűjtők is. Egy-egy szebb, érdekesebb, kalandosabb darab több ezer dollárért kelt el. A “háborús szőnyeg” pedig külön műfaj lett. A hagyományos színek – kék, sárga, vörös – megmaradtak, és a hagyományos formavilág is, de egyre több modern háborús motívum került a szőnyegekre. A nyugati vásárlók pedig rajonganak értük.  Olyannyira, hogy szakblogok, aukciós házak nyíltak kizárólag ilyen szőnyegek értékesítésére. és valakik a távoli eldugott afgán falvakban, ahol ezek készülnek, olvassák is a blogokat –  legalábbis ezt állítja az egyik gyűjtő, Kevin Sudeith a The Atalnticnak  adott interjújában. Ahogy feltesz egy érdekes darabot a blogra, amiért rajonganak a kommentelők, néhány hónapra rá – hiszen idő kell a készítéshez – tucatjával jelennek meg a hasonló darabok a kabuli piacon. “Eredeti, kézzel szövött, természetes festékkel, műszál nélkül készült – drónmintás szőnyeg” – felirattal.  A haditechnika változásait ugyanis napi szinten követik a szövőasszonyok – az Abrams tankok és Kalasnyikovok helyett ma a legmenőbb minta – a drón.

Képek: Wikipedia.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez