Pristina engedett: Vucic három órát kampányolhat ma Koszovóban

A koszovói kormány jóváhagyta a szerb miniszterelnök, Aleksandar Vucic kérését és engedélyt adott rá, hogy meglátogassa az ország északi tartományát, Leposavicot és az ott élő szerb kisebbséget.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök eredetileg két napot szeretett volna kampányolni Koszovóban, de Pristina csak 3 órát hagyott jóvá. Azt is az utolsó pillanatban – Vucic ugyanis hétfő este még nem volt benne biztos, hogy progamjában szerepel majd Leposavic is -, ami nem túl meglepő a Szerbia és Koszovó közötti feszült viszony miatt.

Vucic – aki az elnökségért indul április 2-án a szerbiai választásokon – azt is kérte, hogy látogatásán Zoran Djordjevic védelmi miniszter és Nebojsa Stefanovic belügyminiszer is részt vehessen, ezt azonban elutasította Koszovó kormánya.

A tervek szerint a szerb miniszerelnök egy iskolát látogat ma meg az északi tartományban, de korábban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a leposavici iskola mellett ellátogatna a trepcai bányába is, amit jelenleg mind Belgrád, mind Pristina a magáénak vall.

A két ország között rendszeresek a konfliktusok: Koszovó legutóbb azért vádolta provokációval Szerbiát, mert egy „Koszovó Szerbia része” felirattal díszített vonatjáratot indított az ország északi, többségében szerbek lakta részébe. Szerbia pedig egyszerűen csak „kolosszális rablásnak” nevezte a pristinai kormány azon rendeletét, amely koszovói tulajdonnak minősítette az addig Szerbia tulajdonában levő ingatlanokat, így a Koszovó területén működő pristinai repülőteret, a postát, a szerb vasúttársaságot és az erdőgazdálkodási vállalat épületeit is.

Egyelőre még nem tisztázott az sem, hogy április másodikán szavazhatnak-e majd a Koszovóban élő szerbek, és ha igen, milyen formában. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét Szerbiától, de azt Belgrád a mai napig nem ismeri el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez