Újabb balkáni háború fenyeget Koszovó miatt?

Albánia miniszterelnöke azt nyilatkozta a Politico című lapnak, hogy ha az Európai Unió visszautasítja hazája csatlakozási kérelmét, akkor fontolóra veszik az egyesülést Koszovóval. A nyilatkozat kicsapta a biztosítékot Szerbiában, ahol nehezen felejtik el a Balkán háború következményeit.

1999-ben amerikai gépek bombázták Szerbiát, mely rákényszerült arra, hogy lemondjon Koszovóról, mely Jugoszlávia idejében az államszövetség része volt. Koszovó lakosságának a többsége albán, akiknek a nagy része muzulmán, míg a kisebbség szerb és ortodox keresztény.

2008-ban Koszovó független lett, de ezt Szerbiában és Oroszországban nem ismerték el. Vucic miniszterelnök, akit nemrég Szerbia államfőjévé választottak, egyenesen kijelentette: ha Albánia egyesül Koszovóval, akkor itt az újabb balkáni háború! A szerb kormány egyik tagja, Alekszandar Vulin még tovább ment: szerinte nemcsak Szerbia és Albánia háborúzna egymással, hanem sor kerülne Macedóniára és Montenegróra is, minthogy mindkét államban jelentős számú albán él.

Montenegró nemrég vált a NATO 29. tagállamává. Vucic szerb miniszterelnök felhívta a NATO-t és az Európai Uniót: akadályozzák meg Albánia és Koszovó egyesülését. Az érintett öt állam: Albánia, Koszovó, Szerbia, Macedónia és Montenegró Európa legszegényebb országai közé tartoznak, ahol a sok nemzeti és vallási ellentét állandó feszültséget jelent. Albánia és Koszovó esetleges egyesülése robbanásveszélyes helyzetet idézne elő a Balkánon, ahol a délszláv háború lezárása sem indított el gazdasági fejlődést és ezért a kormányok lőporos hordón ülnek – hiszen a fiatalok nagy része munkanélküli, aki nem lát semmiféle perspektívát hazájában, legyen az Albánia, Koszovó vagy éppen Szerbia.

Fotó: az albán hegyek között / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez