Terrorakciótól félti a Sarm el-Sejkben nyaralókat Izrael

Egyiptom Vörös-tenger melletti turistaparadicsomát az Iszlám Állam terrorakciója fenyegeti. Erre hívta fel a figyelmet az izraeli terrorelhárítás főnöke.

Eitan Bar-David hangsúlyozta: nem kiáltanánk farkast, ha nem fenyegetné csakugyan veszély az egész térséget az Iszlám Államtól! Izrael a saját polgárait kérte, hogy távozzanak mielőbb, mert az Iszlám Állam nagyszabású akcióra készül, hogy csapást mérjenek az egyiptomi turizmusra.

Két évvel ezelőtt Tunéziában, Szúsza (Sousse) üdülőövezetében egy terrorista több mint 30 külföldi turistát gyilkolt meg. Az Iszlám Állam úgy akarja gyengíteni az arab államokat, hogy csapást mér a turizmusra, mely számukra fontos bevételi forrás. Mind Tunézia, mind Egyiptom sokat profitált a turizmusból, mielőtt a terrorakciók megkezdődtek volna. A GDP több mint tíz százaléka származott ebből.

Amióta az Iszlám Állam szisztematikusan támadja az idegenforgalmat, azóta visszaesett a turizmus mind a két országban. Egyiptomban a Sínai-félsziget nagy része teljesen no go zóna lett a turisták számára az iszlamista terrorizmus miatt. Most a Vörös-tengeri övezet került a dzsihádharcosok célkeresztjébe: Sarm el-Sejk, Hurghada és a többi nyaralóhely, ahol sok magyar turista is szívesen üdül. Washingtonban nemrég tartott értekezletet 68 állam külügyminisztere: közösen deklarálták, hogy véget kell vetni az Iszlám Állam terrorizmusának, mely a világ jelentős részét fenyegeti.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez