Gyilkosság a családban – a diktátor féltestvérének holtteste megérkezett Észak-Koreába

Erről a kínai külügy szóvivője számolt be. Peking közvetítő szerepet játszott Észak-Korea és Malajzia között a kínos gyilkossági ügyben.

Észak-Korea diktátora ugyanis annyira megsértődött azon, hogy Malajziában őt vádolják féltestvére meggyilkolásával, hogy elrendelte a malajziai diplomáciai személyzet távozási tilalmát. Hála a kínaiak közvetítésének, a malajziai diplomaták és családtagjaik hazatérhettek Észak-Koreából.

Mi történt február 13-án Kuala Lumpur repülőterén? Két nő valamilyen vegyszert locsolt Kim Dzsong Nam arcába. Az észak-koreai diktátor féltestvére rosszul lett, majd a kórházban meghalt. Az orvosok egy idegmérget mutattak ki a szervezetében. Ennek a méregnek egyetlen cseppje is halált okozhat. A két nő, aki a merényletet végrehajtotta, tisztában lehetett ezzel, mert azonnal a mosdóba siettek és alaposan lemosták a kezüket. Később mindkettejüket letartóztatták.

Kiderült: Észak-Korea titkosszolgálata manipulálta őket! Malajzia rendőrfőnöke nyíltan a diktátort, Kim Dzsong Unt tette felelőssé féltestvére meggyilkolásáért. Észak-Korea fura ura nem szívbeteg: korábban már eltette láb alól nagynénjét és annak férjét, aki egyben a mentora volt. Miért ölette meg féltestvérét ? Kim Dzsong Nam családjával együtt Makaón élt a kínaiak védelme alatt. Az ifjú diktátor valószínűleg attól tartott: Peking fivérét szánja Észak-Korea trónjára! A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer 1945 óta a Kim dinasztia uralma alatt áll. A világ első kommunista dinasztiájának harmadik tagja Kim Dzsong Un, aki könyörtelen módszerekkel erősíti meg apjától kapott hatalmát.

Közben pedig a környezetét fenyegeti nukleáris és rakétaprogramjával. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter nemrég Dél-Koreában kijelentette: az USA türelme elfogyott! Immár kész katonai eszközök alkalmazására is Észak-Koreával szemben. Addig is számít Kína közvetítő szerepére. Trump és Hszi Csin-ping április elején találkozik Floridában. Minden valószínűség szerint szóba kerül Észak-Korea ifjú diktátora is, aki még attól sem riadt vissza, hogy saját féltestvérét megölesse Malajziában.

Fotó: phenjani utca / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez