USA: maradnak a szankciók Oroszország ellen

Rex Tillerson erről a NATO külügyminiszteri értekezletén beszélt Brüsszelben. Az amerikai diplomácia vezetője eredetileg le akarta mondani élete első NATO külügyi értekezletét, de a szervezet főtitkára rábeszélte egy brüsszeli villámlátogatásra.

Tillerson így elmondta beszédét, de nem találkozott négyszemközt a tagállamok külügyminisztereivel. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: az USA megvédi európai szövetségeseit, de cserébe elvárja azt, hogy a katonai költségvetését minden tagállam növelje a GDP 2%-ra 2024-ig. Jelenleg a NATO katonai kiadásainak a 70%-a az USA-ra jut. A 2%-os arányt, melyet minden tagállam elvben vállalt, az Egyesült Államokon kívül csak négy ország teljesíti: Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország.

Tillerson megerősítette: a NATO létfontosságú Európa keleti felében az orosz fenyegetéssel szemben. A szankciókkal kapcsolatban elmondta: addig fennmaradnak, amíg azok okai nem szűnnek meg. Nem engedjük meg Oroszországnak, hogy megváltoztassa Ukrajna határait. A Krím-félszigeten három évvel ezelőtt népszavazást tartottak, és ennek eredményeképp a terület Oroszországhoz csatlakozott. Az annexiót a NATO-tagállamok nem fogadták el és szankciókkal sújtották Oroszországot. Tillerson külügyminiszter hamarosan Moszkvába látogat, ahol nyilván megvitatja ezt a problémát Putyin orosz elnökkel.

Közben Brüsszelben Sigmar Gabriel német külügyminiszter kijelentette: a hadi kiadások növelése sem nem lehetséges, sem nem kívánatos. Ez ugyanis évente 70 milliárd eurót jelentene Németország számára. Ezt egyetlen német politikus sem vállalja fel – közölte a német külügyminiszter, arra utalva, hogy hazájában választási kampány folyik. Németországban a pártok sokkal inkább az életszínvonal emelését ígérgetik. Merkel kancellár, amikor nemrég Washingtonban járt, ezt meg is mondta Trump elnöknek. Ezt a kérdést is megvitathatják a NATO-tagállamok vezetői május 25-én, amikor csúcstalálkozót tartanak. Ez lesz az első NATO-csúcs, melyen Donald Trump képviseli az Egyesült Államokat. Addig még sor kerül az USA külügyminiszterének moszkvai útjára, így kiderülhet, hogyan alakul a NATO és Oroszország kapcsolata a jövőben.

Fotó: Rex Tillerson az ExxonMobil színeiben Vlagyimir Putyinnal tárgyal 2012-ben / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez