Bátor fiatal harcost gyászol Dél-Afrika

18 éves volt és ritka genetikai rendellenességgel küzdött: idő előtt, rohamosan öregedett.

Ontlametse Phalatse nagyon bátor volt – nem is maradt más választása. Amikor az orvosok diagnosztizálták nála a progériát, a korai öregedést, amire nincs orvosság, azt mondták: a 14. születésnapját már nem éli meg. Tévedtek. Néhány nappal több, mint 18 évet élt.

Jacob Zuma elnök az elsők között fejezte ki részvétét a lány családjának. Személyesen ismerte Ontlametse Phalatsét, akit Dél-Afrika különleges gyermekének nevezett. Sokan a pozitiv gondolkodás és életérzés bajnokának tartották a lányt.

Családja és barátai csak first lady-nek hívták – ő ragasztotta magára ezt a nevet, ő volt ugyanis az első fekete nő a Dél-afrikai Köztársaságban, aki progériában szenvedett. Ennek dacára imádta az életet, amit a maga teljességében igyekezett megélni és soha nem kívánta, hogy bárcsak ne így született volna. Ezért fog rá emlékezni Dél-Afrika – írja a BBC tudósítója.

Ontlametse Phalatse néhány évvel ezelőtt lett széles körben ismert. Dokumentumfilmet forgattak róla, az életéről, a betegségről. Arra biztatta benne és később más fórumokon is az embereket, hogy ne adják fel. Sok dél-afrikai zárta a szívébe ezért. Egy ország ünnepelte vele élete fontos eseményeit: a 16. szülinapját, az érettségi bált és nem oly rég, március végén a 18. születésnapját, melyen fogadta őt Jacob Zuma elnök is.

Az államfő tegnap a saját, 75. születésnapján egyperces csenddel emlékezett a lányra, és azt mondta: autót akart ajándékozni neki. “Egy bátor fiatal harcos esett el. Szelleme ösztönözze a fogyatékkal élőket arra, hogy nézzenek szembe a nehézségekkel, harcoljanak, éljenek minél teljesebb életet, ahogy ő is tette. Mindannyian büszkék vagyunk rá” – nyilatkozta.

Fotó: Ontlametse Phalatse az államfővel 2017. március 23-án / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez