Keményen kell tárgyalni az oroszokkal!

Ezt mondja Trump nemzetbiztonság tanácsadója. McMaster tábornok, akinek elődjét épp túl szoros orosz kapcsolatrendszere miatt buktatták meg, két dolgot rótt fel különösen Moszkvának.

Az egyik Aszad elnök támogatása Szíriában, a másik pedig az, hogy az oroszok megpróbálták és megpróbálják befolyásolni a választásokat az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. A nemzetbiztonsági tanácsadó az ABC News The Week című műsorában nyilatkozott. Donald Trump választási kampányától eltérően a nemzetbiztonsági tanácsadó helyzetértékelése kísértetiesen emlékeztetett arra az amerikai diplomáciára, melyet Obama elnök folytatott és melyet Trump eddig bírált.

McMaster tábornok szerint az egész jelenlegi közel-keleti válságért Oroszország a felelős! Miért? Mert Putyin elnök kezdettől fogva támogatta Aszad elnök rendszerét Szíriában, miközben a lázadók azt a demokrácia jegyében támadták 2011-től fogva. Ez a háború húzódott át Irakba és emiatt alakult meg az Iszlám Állam 2014-ben Szíria és Irak területén. Oroszország és Irán támogatása tette regionálissá a konfliktust a síiták és a szunniták között. Aszad elnök hadserege gáztámadást hajtott végre polgári lakosok ellen, és ezért az USA rakétacsapással sújtotta Szíriát. Amerika és Oroszország viszonya emiatt mélypontra süllyedt. Innen már csak felfelé vezet az út, ezért volt aktuális Tillerson külügyminiszter moszkvai látogatása – hangsúlyozta a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Moszkva álláspontja egészen más: az oroszok szerint az USA “demokráciaexportja” okozza a felfordulást a Közel-Keleten. Moszkvában tagadják, hogy Aszad elnök hadserege hajtotta volna végre a gáztámadást a polgári lakosság ellen. Oroszország és Irán megerősítette: továbbra is Aszad elnököt támogatja. A helyzet tehát ugyanaz, mint 2011-ben: két tábor áll egymással szemben. Az egyiket a nyugati hatalmak és a szunnita országok, a másikat Oroszország és Irán támogatja. Az USA-orosz közeledésből, melyet Trump többször megígért, egyelőre semmi sem lett. Mint ahogy a nemzetbiztonsági tanácsadó könnyedén megvádolta Moszkvát azzal, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, miközben eddig ez a demokrata ellenzék kedvenc témája volt. Ők azt állították: Trump választási győzelmét jelentős részben az oroszoknak köszönhette. Most McMaster tábornok a NATO államok egységes fellépését sürgette az orosz beavatkozással szemben. Trump elnök nemzetbiztonsági politikája tehát visszatérni látszik a korábbi demokrata vonalra, azzal a különbséggel, hogy Washington komolyan kíván tárgyalni Moszkvával, de ezt keményen kívánja tenni – ahogy azt a nemzetbiztonsági tanácsadó hangsúlyozta az ABC televízió műsorában.

Fotó. Flickr

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez