Itt a nőket bármikor bármiért megölhetik

Hatéves kislányt adtak el egy 55 éves imámnak egy kecskéért – ez Ghor tartomány, Afganisztán egyik legszegényebb és legelmaradottabb vidéke. A gyerekházasság még tavaly történt, de a france24 tényfeltáró riportot készített most arról, hogy változott-e valami az isten háta mögötti területen, ahol a tálibok az urak.

A kép meglehetősen lehangoló. Elvben a házassági korhatár Afganisztánban a fiúknál 18, a lányoknál 16 év, de ezt nemigen tartják be.

A nők helyzetével foglalkozó kormánymegbízott arról számolt be, hogy áprilisban vérfagyasztó gyilkosságok történtek, olykor a törzsfőnökök parancsára. Kivégeztek például egy 18 éves lányt és a 45 éves anyját. Mi volt a bűnük ? Valaki bevádolta a lányt a törzsfőnököknél, hogy abortusza volt! Minthogy a vádló férfi volt, a két nőt kivitték a falu szélére és fejbe lőtték. Bizonyíték nem volt semmire, még arra sem, hogy a lány terhes lett volna.

Egy másik esetben elégetett férfi és női csontvázat találtak. Kiderült: egy gyerekkorában férjhez adott lány elmenekült jóval idősebb férjétől, hogy a fiatal szeretőjével éljen együtt. A férj utánuk ment, mire megölték. A menekülő fiatalokat elcsípték a férj rokonai, akik lassú tűzön elégették őket. A harmadik esetben azért végeztek ki egy 19 éves fiatalasszonyt, mert nem volt szűz. A fiatal pár már öt éve kötött házasságot, de nem éltek szexuális életet, mert a fiú fiatalabb volt. Amikor aztán a férj elérte a 18. életévét, akkor eljött a nászéjszaka. A férj szerint az asszony már nem volt szűz. A törzsi tanács döntött és másnap a fiatalasszony halott volt.

Mit lehet ez ellen tenni? A központi kormány képtelen érvényt szerezni a humánus törvényeknek. A kormánymegbízott, aki maga is nő, most azzal próbálkozik az isten háta mögötti tartományban, hogy rávegye az imámokat a szemléletváltásra: ne lehessen bármikor bármiért egy nőt megölni még Afganisztán eldugott tartományában sem. Persze amíg maguk az imámok vesznek hatéves gyerekfeleséget egy kecskéért, sok időnek el kell telnie ahhoz, hogy valami megváltozzon Afganisztán egyik legszegényebb tartományában, Ghorban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez