8 millió euróért kelt el a szomorú kislány portréja

Az elveszett Velázquez festményt egy aukción vették meg, korábban azonban azt sem tudták róla, hogy ki festette.

A szomorú kislányt ábrázoló portré több generáción keresztül volt ugyanannak a családnak a tulajdonában Spanyolországban, alkotójára azonban csak akkor derült fény, amikor a család eldöntötte, hogy túlad rajta. Ekkor az Abalarte aukciós ház specialistáira bízták az olajfestmény készítőjének felkutatását. A család legnagyobb meglepetésére a szakértők kiderítették, hogy a portré Velázquez keze munkáját dicséri.

A spanyol festő 17 vagy 18 éves korában festhette a képet, 1616-ban vagy 1617-ben. Akkoriban a dél-spanyolországi Sevillában élhetett. A Prado Múzeum szakértői szintén megnézték a képet, de nem közölték a hivatalos álláspontjukat a festményt illetően – ahogy ezt más esetben sem teszik, ha olyan alkotásról van szó, amely nem része a saját kollekciójuknak.

Az AFP szerint a madridi árverésen 8 millió eurót fizetett valaki a kislány portréjáért. A vevő kilétét azonban homály fedi. Annyi biztos, hogy Spanyolországban marad a festmény, mivel egy kormányrendelet szerint a spanyol kulturális örökség része, így tiltott a külföldre szállítása.

Velázquez élete során körülbelül 200 képet festhetett, ebből 120-ról tudják biztosan, hogy az övé. Az alkotások fele a Prado Múzeumban tekinthető meg, Madridban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez