New Yorkot elöntheti a víz 2100-ra

A JFK repülőteret, a Haditengerészeti Akadémiát, a Jefferson Emlékművet és Donald Trump Mar-A-Lago villáját is viheti a víz, ha bejön a riasztó jövőkép.

Az amerikai Nemzeti Óceáni és Hőmérsékleti Szövetség (NOAA) januári jelentése extrém tengerszintemelkedést jósol 2100-ra az Egyesült Államok partjainak közelében: akár 2,5 métert is emelkedhet a tengerszint, ami jóval magasabb, mint a szövetség legutóbbi előrejelzése. Ez legkevesebb 800.000 ember által lakott területet érintene New York-ban, ahol, ha bejönne a vészjósló forgatókönyv, egy átlagos dagály vízszintje körülbelül fél méterrel lenne magasabb, mint a Sandy hurrikán idején mért vízszint.

A leginkább veszélyeztetett területek a metropolisz mellett Florida, Kalifornia, Virginia és New Jersey államok lennének, de Hawaii és Louisiana is rosszul járna a tengerszintemelkedéssel. A jelentés készítői azonban nem szeretnének pánikot kelteni: „Ez egy olyan forgatókönyv, ami remélhetőleg sosem következik be. Nagyon valószínűtlen, de van rá esély” – mondta az USA TODAY-nek William Sweet, a NOAA oceanográfusa, aki részt vett a jelentés készítésében.

A NOAA több lehetséges forgatókönyvet is felvázolt a jövőre nézve, melyek közül az említett 2,5 méteres tengerszintemelkedés a legextrémebb eset. A legenyhébb szerint az évszázad végére a globális tengerszint 30 centiméterrel emelkedik. Az ok a globális felmelegedés: az elmúlt 3 év volt ugyanis a legmelegebb a meteorológiai mérések történetében és ez együtt jár a sarkköri jégtakarók gyors olvadásával és a tengerszint emelkedésével. A Föld különböző részein azonban eltérő módon tapasztalható a változás, Észak-Amerika partjainál például magasabb vízszintet jósolnak a tudósok, mint a világ többi részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez