Két miniszter is bukhat a Bundeswehr hadnagyának kettős élete miatt

Ursula von Leyen asszonyt az Egyesült Államokba várták, de ehelyett Németország honvédelmi minisztere a francia-német dandár parancsnokságát kereste fel Strasbourg mellett. Ott szolgáit ugyanis Franco A.

Ki ő? A 28 éves hadnagy, aki szélsőjobboldali nézeteiről volt ismert a seregben, szíriai menekültnek adta ki magát. Oly nagy sikerrel, hogy tavaly óta havi 409 eurót kapott menekültként a hivataltól. Természetesen a havi 3200 eurós hadnagyi fizetése mellé. Önmagában már ez is botrányos, de a fiatal tiszt merényletekre készült baloldali politikai személyiségek ellen.

A Der Spiegel szerint az első körben Heiko Maas igazságügyi miniszter és Joachim Gauck egykori államfő volt a célkeresztben. A hadnagy társaival együtt merényletet akart ellenük elkövetni, majd a gyanút az akciókért a bevándorlókra akarták terelni. Amióta Merkel kancellár jóváhagyásával több mint egymillió menekült és migráns érkezett Németországba, ez komoly vitatéma az országban. Különösen most, hogy javában áll a választási kampány, hiszen szeptember 24-én parlamenti választást rendeznek az EU legfontosabb országában. Ezért került Merkel kancellár két legközelebbi munkatársa a sajtó kereszttüzébe.

Ursula von der Leyen honvédelmi miniszter asszony egy hétvégi televíziós műsorban bírálta a Bundeswehrt, hogy ott nem lépnek fel elég határozottan a náci eszméket hangoztató katonákkal szemben. Franco A. hadnagyról ugyanis mindenki tudta a környezetében, hogy szimpatizál a náci múlttal. Szobájának falán egy Wehrmacht katona képe függött. Őrizgetett egy puskát, melynek tusába be volt vésve a horogkereszt. Parancsnokai mégsem tettek semmit. Akkor bukott le, amikor fegyvert akart szerezni a merényletekhez. A katonák nem jól fogadták a miniszterasszony bírálatát. A Bundeswehr szakszervezet elnöke szerint megengedhetetlen túlzás az egész német hadsereget bírálni azért, mert egy hadnagy ilyesmit tett, illetve hogy terrorakcióra készült.

A sajtóban és a parlamentben erőteljes bírálat éri Thomas de Maiziere belügyminisztert is, mert a hivatal úgy regisztrálta szíriai menekültként az álruhás Bundeswehr-hadnagyot, hogy nem győződött meg róla: valóban az-e?! A hadnagy egy kukkot sem tud arabul. A migrációs hivatalban franciául beszélt, de ez nem eshetett nehezére, hiszen Franciaországban szolgált. Sztoriját különösebben nem ellenőrizték. Megkapta a menekült igazolványt és a vele járó kedvezményeket. Ez sok embert felháborít Németországban, ahol a közvélemény igencsak megosztott a bevándorlók ügyében.

Az erőteljes sajtókampány a két miniszter ellen természetesen elsősorban Merkel kancellárt célozza. Angela Merkel eközben diplomáciai körutat tesz: Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban járt, majd pedig Putyin orosz elnökkel tárgyalt Szocsiban. Megvitatták a két állam kapcsolatain túl a szíriai helyzetet is, hiszen a menekültáradat szoros összefüggésben áll az ottani polgárháborúval.

Oroszország Aszad elnököt támogatja, míg a NATO az ellenfelei mellett áll. Donald Trump választási kampányában változást ígért, de ebből semmi sem lett. Az amerikaiak nemrég rakétacsapást hajtottak végre Aszad egyik támaszpontja ellen és közölték: csak akkor képzelhető el rendezés Szíriában, ha Aszad távozik. A 2011 óta tartó polgárháborúnak több mint 400 ezer halottja van. Több mint 5 millió ember menekült külföldre. Ők alkotják a menekültek derékhadát, akik megosztják az EU közvéleményét. Ezért van döntő fontossága annak, hogy Angela Merkelt újraválasztják-e Németország kancellárjának szeptember 24-én.

Fotó: Ursula von Leyen / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez