Megérkeztek az első menekültszállító hajók Törökországba

Megérkezett hétfőn az első visszatoloncolt menekülteket szállító két hajó a görög Leszbosz szigetéről a nyugat-törökországi Dikili városába – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) által bérelt török katamaránokon összesen 131 pakisztáni, bangladesi és szíriai migráns, valamint ugyanennyi rájuk felügyelő rendőr tartózkodott. A két szíriai saját döntése alapján önkéntesen tért vissza Törökországba, egyikük az apját veszítette el nemrégiben, másikuk a családját szeretné újra látni – írta a hírügynökség. A kikötőben felállított sátrakhoz vezető rövid szakaszon a hatóságok fehér ponyvákkal korlátozzák a láthatóságot. A helyszínen először egészségügyi vizsgálat alá vetik a menekülteket, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat.

Dikili felett helikopterek köröznek, a kikötőben nagy számban vannak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében. A migránsokat autóbuszokkal szállítják tovább. Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter hétfőn a Habertürk hírtelevízió élő adásában úgy nyilatkozott, hogy a nem szíriai menekülteket – így a hétfői nap folyamán érkező migránsok túlnyomó többségét is – először az északnyugat-törökországi Kirklareli tartomány egyik táborába szállítják, majd a szükséges ügyintézés lebonyolítását követően hazájukba küldik tovább őket.

Ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eljárások, Törökország csak bizonyos ideig tudja vendégül látni a gazdasági menekülteket – nyomatékosította.

Bozkir kiemelte, hogy a Görögországból visszatoloncolt menekültek 70 százaléka azonban szíriai lesz, akiket a délkelet-törökországi Osmaniye város közelében található táborokban helyeznek el, a szíriai határtól mintegy 40 kilométerre. Az ott tartózkodó menekültek közül küldenek majd Európába szíreket, pontosan annyit és akkor, amennyi és amikor Törökországba érkezik – tette hozzá.

Közölte, hogy Törökország jelenleg 11 ezer embert képes pótlólag elhelyezni, és ezt a keretet a közeljövőben 17 ezerre szeretnék növelni.

Az egyik pakisztáni férfi, Mohammed Dzsaved az Anadolunak arról panaszkodott, hogy 3 órát kellett várnia a sorban, míg ételt kapott. “Visszamegyek, nem akarok hazatérni” – fogadkozott. “De legalább a rendőrök jól kezelnek minket, velük nincs gond” – fűzte hozzá.A nap folyamán még egy harmadik hajót is várnak Dikilibe az Égei-tengeren keresztül, de az a görög Híosz szigetéről indul.

Mustafa Toprak, Izmir tartomány kormányzója közölte: Szíriából, Pakisztánból, Libanonból, Iránból, Bangladesből, Afganisztánból, Srí Lankáról és Kongóból az Európai Unióba tartó migránsok közül összesen 202 személyt toloncolnak vissza hétfőn Görögországból Törökországba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez