A sok sörtől nem fenyeget hirtelen szívhalál

Erre a megnyugtató következtetésre jutottak német kutatók, akik Münchenben az Oktoberfesten kerestek és találtak önkéntes vizsgálati alanyokat.

Több mint 3000, 35 év körüli férfit és nőt vizsgáltak meg: alkoholteszt és EKG egy nagyon spéci okostelefonos alkalmazással. A kutatás eredményét most tette közzé a European Heart Journal. A kutatók egy közismert jelenség okára voltak kíváncsiak, ez pedig a holiday heart syndrome, vagyis az ünnepi nagy ivászat és a szívműködés kapcsolata. Korábban ugyanis kiderült, hogy olyan középkorú egészséges emberek is hirtelen szívhalál vagy stroke áldozatai lettek, akiknek egyébként semmilyen szívpanaszuk nem volt. Az ok egyértelműen a mértéktelen italozás volt (binge drinking). Ez ugyanis veszélyes szívaritmiát okozhat a különben egészséges középkorú embereknél is, akik egyik percről a másikra lefordulnak egy bőséges alkoholfogyasztással megünnepelt hétvége után. Csakhogy eddig a vizsgálatok többnyire az angolszász országokban folytak, ahol a tömény a király. A sör csak mellékszereplő.

Nem így az Oktoberfesten Münchenben: évente a 6 millió látogató 7,5 millió liter sört gurít le igen rövid idő alatt. Így a kutatók itt joggal keresték a hirtelen szívhalál és a sörözés összefüggéseit. Meg is találták a sörkedvelők és a sörgyárak legnagyobb örömére. Az alkoholteszt a várható eredményt hozta: 0,9 gramm/liter. Ez az elfogyasztott sörmennyiséghez képest nem túlságosan magas. Az esetek 30%-ában állapítottak meg szívaritmiát. Ez már rosszul hangzik, de aztán kiderült: az esetek döntő többségében (több mint 80%) egyszerűen csak arról volt szó, hogy felgyorsult a szív dobogás a sörözés miatt. Aztán szépen visszaállt az eredeti ritmus. Csak nem egészen 20% esetében alakult ki olyan szívaritmia, mely veszélyes lehet. Olykor hirtelen szívhalált vagy stroke-t okozhat. Ezekben az esetekben viszont többnyire arról volt szó, hogy az illetőnek valamilyen szívproblémája már fennállt, de ő nem tudott róla. Vagyis a sörözés az egészséges szívet nem károsítja igazán – állapították meg a német kutatók, akik a European Heart Journalban tették közzé szívmelengető információkat az Oktoberfest kapcsán.

Fotó: Oktoberfest / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez