Brit korrupciós vizsgálat az Airbus ellen

Az európai repülőgépgyártó óriás ellen hivatalosan is korrupciós vizsgálatot indított az SFO Nagy-Britanniában. A Serious Fraud Office – komoly pénzügyi csalások irodája – azért jött létre, mert Londonban rájöttek arra, hogy a brit cégek külföldön megvesztegetéssel egyengetik az export útját.

Ezúttal is ilyen gyanúról van szó: harmadik országokban történhetett megvesztegetés. A multicégek általában azzal védekeznek az ilyen vádak ellen, hogy azokban az országokban egészen egyszerűen ez a szokás! Másképp nem lehet üzletet kötni a Közel-Keleten, Indiában vagy Kínában.
A brit gyógyszeróriás, a Glaxosmithandkline Kínában került bajba. Egyszerre vizsgálták korrupciós ügyeit Pekingben és Londonban. A helyi igazgatót lecsukták, és a cégnek hatalmas büntetést kellett fizetnie. Most az Airbus ugyanezzel a problémával néz szembe, bár egyetlen konkrét adattal sem szolgált az SFO. Sőt azt is közölte: egyelőre nem is kíván újabb részleteket közzétenni. Az Airbus megerősítette a korrupciós vizsgálat tényét. Közölte: együttműködik a brit hatósággal. Szakértők többmilliárd eurós bírságra számítanak. Ez nem különösen jó hír az Airbus brit dolgozóinak. A cég a Brexit előtt felszólította a dolgozókat, hogy ne szavazzanak a kilépésre, mert ez nem érdekük. Miután a többség mégis a Brexitre szavazott, így felmerült a gyanú: az Airbus megszüntet munkahelyeket Nagy-Britanniában.
Pénzügyileg is megrendítheti az európai repülőgépgyártó óriást a korrupciós bírság. Több mint egymilliárd euróba került ugyanis nemrégiben az a kínos tény, hogy az új nagy katonai szállító gép (A 400M) nem készült el határidőre és több technikai nehézség is adódott. Az új utasszállító gép, az A 350-es is egyelőre viszi a pénzt, mert 385 millió eurót kellett az alvállalkozókra költenie az Airbusnak. Persze azért jó hírek is vannak: 1,9 milliárd eurót hozott a kasszába az új cég, az Airbus Safran Launchers és az, hogy eladták a Dassault részvényeket. A profit is kedvezően alakult: az első negyedévben 15%-os volt a növekedés, ez 1,76 milliárd eurót jelent. Lesz tehát miből kifizetnie a korrupciós bírságot az Airbusnak.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez