Honnan jön olyan sok pénz a londoni ingatlanpiacra, ahol az áremelkedés megállíthatatlanul folytatódik ?

Örülünk annak, hogy sok külföldi befektető kíván Londonban ingatlant szerezni, de kicsit nagyobb áttekintést szeretnénk arról: milyen pénzek érkeznek hozzánk – mondta London munkáspárti főpolgármestere a Guardian című lapnak adott exkluzív interjújában

Sadiq Khan, a brit főváros első muzulmán főpolgármestere, akinek apja Pakisztánból bevándorolt buszsofőr volt, hangsúlyozta: átfogó vizsgálat indul az ingatlanpiac ellenőrzésére Londonban.

A modern London egyik reprezentatív felhőkarcolója az 51 emeletes Tower Vauxhall-ban, a Temze partján. 214 luxuslakás van benne. Mindegyik méregdrága, a tulajdonosok többsége külföldi. Akik megvettek ugyan egy drága lakást Londonban, de nem laknak ott. Valószínűleg nem is akarnak. A cél ugyanis nem ez, hanem a jó befektetés. A mai morózus globális piacon egy londoni ingatlan kiváló befektetésnek számít. A modern Tower luxuslakásainak jelentős része olyan offshore cégek tulajdonában áll, melyekről senki sem tud semmit. A külföldiek között eddig az oroszok és az arabok alkották a legjelentősebb csoportot. Most viszont fordulat várható, mert jönnek a kínaiak.

200 milliárd dollárt akarnak a kínaiak külföldi ingatlanba fektetni a következő tíz év során – állítja egy szakértő ügynökség. Ebből a hatalmas összegből sok juthat Londonba is. De nemcsak oda: immár Liverpool, Manchester és Birmingham is népszerű a kínaiak között. Liverpoolban egész kis China town épült. 200 millió fontot fektettek itt be a kínaiak. London főpolgármesterét persze elsősorban az aggasztja, hogy elszállnak az árak, és maguk a brit polgárok kiszorulnak a saját ingatlanpiacokról. A fiatal nemzedéket már így is bérlőgenerációnak nevezik Nagy-Britanniában, mert az előző generációkkal ellentétben ők nem vesznek lakást. Nincs rá pénzük.

Elfoglalják Londont a külföldiek? Erről szó sincs. Egyelőre a nagy London ingatlanpiacán a külföldi tulajdon részaránya csak 7%. Ez nem túl sok. De hogyha megnézzük a drága belső londoni ingatlanokat, akkor más a helyzet. A méregdrága ingatlanok új tulajdonosai jelentős mértékben külföldiek, illetve olyan offshore cégek, melyeknél nehéz megállapítani: ki a valóságos tulaj. Ezt szeretné kideríteni London főpolgármestere, aki minden eddiginél átfogóbb vizsgálatot indít az ingatlanpiacon, ahol az árak egyre feljebb kúsznak.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez