Robbanás a brit ingatlanpiacon – 44 ezer új fontmilliomos január óta

Ha valaki a milliárdosok utcájában szeretne szép házat magának Londonban, akkor 38 milliárd fontot kell leperkálnia. Ez az átlag a Kensington Palace Gardens-ben, ahol olyan milliárdosok húzzák meg magukat, mint Roman Abramovics vagy Laksmi Mittal.

Az előbbi a Chelsea futballcsapatának tulajdonosa. Korábban orosz oligarcha volt, aki Putyin elnököt a saját, London melletti birtokára magánhelikopterrel szállíttatta, hogy elkerüljék a londoni csúcsforgalmat. Laksmi Mittal a világ legnagyobb acéltrösztjének a feje, aki Indiában kezdte karrierjét, mely a globális acélkereskedelem egyik kulcsfigurájává tette őt.

Londonban sej van számos utca, de a brit ingatlanpiac tíz legdrágább útvonala is a fővárosban van. A második helyen pedig a főváros környéke szerénykedik. A vidék messze leszakadt ebben a versenyben, melyben 44 ezren könyvelhették el az idén, hogy immár milliomosok lettek fontban. Ehhez nem kellett túl sokat tenniük: az ingatlanjuk értéke növekedett meg. Nagy-Britanniában jelenleg 660 ezer ilyen fontmilliomos van. Aki a háza miatt került ebbe az irigylésre méltó kategóriába. A vidékiek szívnak: különösen Skóciában és Walesben. Skóciára a milliós értékű brit piac mindössze 1,2%-a jut, Walesre pedig csak 0,2%. A felmérés két fontos szempontot hangsúlyoz: ingatlan esetében igazából csak az számít, hogy hol van! A másik pedig az: ha a befektetési piac morózus, nincsenek jó profitot kínáló lehetőségek, akkor az ingatlan irányába áramlik a pénz. Kínában állítólag 200 milliárd dollár várja, hogy befektessék külföldi ingatlanba…

Fotó: a Kensigton Palace Gardens

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez