Így mossák pénzüket Londonban az oroszok – videó

A tehetős oroszok is küzdenek az ukrán válság miatt bevezetett szankciókkal és a gazdasági nehézségekkel. Vagyonukat próbálják külföldre menekíteni. Ebben játszik nagy szerepet a londoni ingatlanpiac – cikkezett már többször a brit sajtó. Ezúttal durva korrupcióról számol be egy új dokumentumfilm.

Feltehetően érdeklődve nézik majd ma este tízkor a népszerű brit tv-csatorna, a Channel 4 adását Nagy-Britanniában. Az Oroszországból készpénzzel (From Russia with cash) című film rejtett kamerás felvételeken mutatja majd be, hogyan üzletelnek londoni ingatlanügynökök és orosz köztisztviselők.

A filmet Roman Boriszovics orosz korrupcióellenes aktivista és Natalia Szedletcka ukrán oknyomozó újságíró készítette – számolt be cikkében a tekintélyes brit napilap, a Guardian. Házaspárnak adva ki magukat öt különböző ingatlan céggel (Winkworth, Marsh&Parsons, Domus Nova, Chard, Bective Leslie Marsh) vették fel a kapcsolatot, mondván 3-15 millió fontért (1 font körülbelül 444 forint) vennének házat London egyik menő negyedében.

A film kétperces előzetesében a magát Borisznak nevező aktivista egy erkélyen egyezkedik az egyik ügynökkel. Bizalmasan közli vele, hogy ő az állami egészségügyi büdzsé gyógyszerbeszerzéseiért felelős.

„Nagyon kicsi a fizetésem. Minden szerződés hoz egy kicsit nekem. Szükségtelen mondanom, hogy erre a házra a pénz az államkasszából jön.”

Éppen ezért számára elsődleges a diszkréció. Neve semmilyen dokumentumon nem szerepelhet – köti az ügynök lelkére.

Az ingatlanosnak az arca sem rezdül. Sőt, nagyon is megértően viselkedik és még ügyvédet is ajánl. Referenciaként egy másik ügynök pedig elmondja, hogy egy másik posztszovjet miniszternek is ajánlott egy nagyon-nagyon jó ügyvédet egy tízmillió fontos ügyletben.

Az oroszok londoni pénzmosásairól még márciusban írt egy cikket a Deutsche Bank szakértője, Oliver Harvey a bne Intellnews hírportálon. Szerinte havonta egy milliárd fontnyi ismeretlen eredetű tőke áramlik Nagy-Britanniába, főleg Oroszországból, és ennek nagy része a londoni ingatlanpiacra érkezik.

A korrupcióval küzdő Transparency International szintén márciusi kimutatása szerint 36.342 londoni ingatlan talált gazdára offshore cégeken keresztül és a tulajdonosok 75 százaléka ellen nyomoznak, amiért ilyen vállalatok segítségével őrizték meg anonimitásukat.

Nagyon megéri most ingatlanosnak lenni Londonban. A dokumentumfilm készítői szerint a luxus-apartmanok eladásából akár 65.000-315.000 font jutalékot is kaphat egy ügynök. Igaz, egy tíz évvel ezelőtti törvény értelmében kötelesek jelenteni, ha gyanús ügylettel találkoznak.

A Guardian megkereste az öt említett ingatlan ügynökséget, különbözőképpen reagáltak. A Winkworth, a Domus Nova, a Chard és a Bective Leslie Marsh nem válaszolt a napilapnak. A Marsh & Parsons kíváncsian várja az esti adást, hogy miről is szólhat pontosan.

Az orosz sajtóban még nem terjedt el nagyon a dokumentumfilm híre. Persze az ellenzéki Dozsgy televízió már tegnap este beszámolt róla. Hivatalos szervek egyelőre nem kommentálták az ügyet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez