Jövő héten indul a Litvinyenko-gyilkosság kivizsgálása

„Sosem harcoltam Oroszország, vagy Nagy-Britannia ellen. Az igazságért harcoltam, a jogért, hogy megtudhassam, mi történt a férjemmel” – nyilatkozta könnyeit törölgetve Marina Litvinyenko a Reuters hírügynökségnek szerdán. Férje, az egykori KGB-kém halálának körülményeit jövő kedden kezdi felderíteni a brit bíróság.

A moszkvai vezetést kritizáló Alekszandr Litvinyenko 2006 novemberében halt meg, miután radioaktív izotóppal mérgezett teát ivott a londoni Millenium Hotelben. Az akkor 44 éves férfi halálát „államilag támogatott nukleáris terrorizmus” címén vizsgálják.

Bár a Kreml mindig is tagadta a vádat, a brit hatóságok szerint léteznek bizonyítékok arra, hogy két korábbi KGB-ügynök hajtotta végre a gyilkosságot. A brit rendőrség Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt gyanúsítja azzal, hogy polónium-210-et tettek Litvinyenko teájába londoni találkozásukkor, három héttel annak halála előtt.

A 9 évvel ezelőtti ügy tulajdonképpen teljesen befagyasztotta a brit-orosz kapcsolatokat. A David Cameron miniszterelnöksége óta enyhülő viszonyt az ukrán válság hűtötte le újra. Míg 2013-ban szükségtelennek és drágának nevezve a nyomozást, London visszautasította Marina Litvinyenko kérését, tavaly júliusban zöld utat adott a mérgezés kivizsgálására.

A család által felkért ügyvéd már nyilvánosságra hozta, hogy Litvinyenko éveken át dolgozott a brit titkosszolgálatnak, az MI/-nek, és a spanyoloknak is segített az orosz maffiatevékenységét felderíteni.

Miközben az érintett hatóságok cseppet sem kételkednek abban, hogy a tények magukért beszélnek majd, Litvinyenko özvegye annyit mond: „Sosem gondoltam, hogy Angliában kell majd élnem, és angolul kell majd beszélnem; még mindig nagyon nehéz megértenem ezt az egészet. Azért szeretnék az ügy végére járni, mert azt akarom, hogy az emberek lássák a tényeket.”

Kép: Alekszandr Litvinyenko temetése Londonban, 2006.12.07. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez