Özönlenek a kínai és orosz diákok a brit állami egyetemi előkészítőkre

A magániskolák már eddig is többezer külföldi diákot fogadtak, de most az állami iskolák is megkezdték a külföldi toborzást: több mint ezer orosz és kínai diák tanul jónevű iskolákban évi 15 ezer fontért, ami több mint 6 millió forint.

Egy brit diákért az államtól 4560 fontot kap egy ilyen iskola Nagy-Britanniában, a külföldiek ennek a többszörösét fizetik. Általában 12-15 ezer fontot évente. Így érthető, ha az állami középiskolák is mind több helyet hirdetnek meg külföldön. Mindenekelőtt Kínában, Hongkongban és Oroszországban. Ott vannak ugyanis nagy számban olyan szülők, akik képesek egy gyerek iskolai tanulmányaira ilyen sokat költeni. A diákok általában 16-19 évesek és olyan érettségi bizonyítványt kapnak, mellyel jó eséllyel pályázhatnak híres egyetemekre is. Maguk a kínai és orosz diákok is tisztában vannak kivételezett helyzetükkel, és általában igen szorgalmas és kiváló tanulók. Nagyon jók a vizsgaeredményeik. Így reménykedhetnek abban, hogy a híres egyetemeken: Oxfordban és Cambridge-ben folytathatják a tanulmányaikat.

De mi lesz így a hazai gyerekekkel? – aggódnak a nemzeti érzelmű szülők, akik a konkurenciától féltik fiaikat és lányaikat. Mi lesz, ha a menő állami előkészítő iskolák inkább jól fizető kínaiakat és oroszokat vesznek fel, mint hazaiakat? A kérdés jogos, de a nagy presztízzsel rendelkező iskolák vezetői egyértelműen állítják: kell a pénz, mert az államtól nem kapnak eleget. Ha nem lennének jól fizető külföldi diákjaink, akkor el kellene bocsátanunk több tanárt – mondta egy igazgató. Másutt arra használják fel a külföldi diákokért kapott pénzt, hogy bővítik az oktatási intézményt. Az állami költségvetés ugyanis annyira megkurtította az oktatási kiadásokat, hogy saját erőből az iskolák erre nem képesek.
A konzervatív kormány nem aggódik igazán. Örüljünk neki, hogy a brit oktatási intézmények ilyen népszerűek – ez a hivatalos magyarázat. A piacgazdaság előnyeiről abszolút mértékben meggyőződött brit kormány szerint az iskolarendszernek is alkalmazkodnia kell a globalizációs változásokhoz. Vagyis ahhoz, hogy az oktatási intézményeknek is mindinkább maguknak kell pénzt szerezniük. Ha nem megy másképp hát úgy, hogy ezer számra vesznek fel kínai és orosz diákokat a neves állami brit egyetemi előkészítő iskolákba.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez