Polgárjogi aktivisták bénították meg az elit repteret

A tiltakozó akciót a Black Lives Matter (A feketék élete is számít) nevű, Amerikában alakult polgárjogi szervezet nagy-britanniai tagozata, a Black Lives Matter UK szervezte. A jórészt belföldi és európai forgalmat lebonyolító repülőtér népszerű a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozó bankárok és üzletemberek körében, mert munkahelyükről néhány perc alatt elérhető.

Polgárjogi aktivisták foglalták el a londoni City repülőtér egyetlen kifutópályáját kedden, megbénítva a légikikötő forgalmát. A tiltakozó akciót a Black Lives Matter (A feketék élete is számít) nevű, Amerikában alakult polgárjogi szervezet nagy-britanniai tagozata, a Black Lives Matter UK szervezte. A kilenc főből álló csoport behatolt a repülőtér területére, és a kifutópályán a tiltakozók egymáshoz láncolták magukat. A rendőrség feltételezése szerint vagy a Temzén átúszva, vagy csónakkal sikerülhetett bejutniuk a civilek elől elzárt területre.

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a City a legkisebb, és az egyetlen olyan, amelyik a brit főváros belterületén, a City pénzügyi központjának közvetlen közelében működik. A jórészt belföldi és európai forgalmat lebonyolító repülőtér népszerű a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozó bankárok és üzletemberek körében, mert munkahelyükről néhány perc alatt elérhető.

A Black Lives Matter UK a keddi akcióval egy időben kiadott közleményben utalt is rá, hogy éppen ezért választotta a tiltakozás célpontjául ezt az “elit” repülőteret. A szervezet szerint a City repülőteret egy “kis létszámú elit használja”, miközben a Földközi-tengeren csak az idén eddig több mint háromezer migráns halt meg vagy tűnt el, és “elsőként a feketék halnak meg”.

Az akció elsődleges célja azonban a figyelemfelhívás arra a hatásra, amelyet a Nagy-Britannia okozta környezetkárosítás gyakorol a fekete közösségek életére helyben és globálisan egyaránt. Egy főre számítva Nagy-Britannia járul hozzá a legnagyobb mértékben a globális klímaváltozáshoz, ám azon országok között van, amelyek a legkevésbé szenvedik meg ennek “halálos hatásait”. Ezért Nagy-Britannia az egyik elsődleges okozója annak, hogy ez az éghajlati válság egyben rasszista válság is – fogalmaz a Black Lives Matter UK keddi közleménye.

A Scotland Yard egységei kivonultak a City repülőtérre, de kedden késő délelőttig nem távolították el a kifutópályáról a tiltakozókat, azzal az indokkal, hogy várnak azoknak az eszközöknek a megérkezésére, amelyekkel a csoport tagjait összekötő láncokat biztonságosan le lehet vágni. A City repülőtér az egyetlen a nagy londoni repülőterek közül, ahonnan nem közlekednek Budapestre menetrend szerinti járatok.

Kép: A City reptér (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez