Nem engednék vezetni a nőket a haszid zsidók Londonban

Ha egy gyereket az anyukája hoz az iskolába autón, akkor a jövőben nem tanulhat nálunk – értesítette a Belz zsidó vallási iskola a szülőket Londonban. A levélben az izraeli Belz központ rabbijára hivatkoztak, aki szerint a nők szemérmes viselkedését sérti az autóvezetés.

Ez elfogadhatatlan – nyilatkozta Nagy-Britannia oktatási minisztere. Nem tűrjük el, hogy bárkinek a jogait azért korlátozzák, mert valamelyik nemhez, nemzeti kisebbséghez vagy valláshoz tartozik – hangsúlyozta a brit belügyminiszter asszony. Ilyen törvények Szaúd-Arábiában vannak érvényben – írja a londoni sajtó.

A zsidó vallási iskola is érzi, hogy túllőtt a célon. Az oktatási miniszterhez intézett levélben a igazgató azt írja: félreértés történt. Szerintük nem helyes, ha a nők autót vezetnek, de ebből még nem következik tilalom. A helyi neonáci mozgalom viszont lecsapott az ügyre: tüntetést szervez Londonban “a zsidó befolyás növekedése ellen.” Izraelben egyelőre nem kommentálták a kínos ügyet, amely arra mutat rá, hogy a haszid hagyományok szerint a nőknek kevesebb jog jut, mint a férfiaknak. Egyes haszid irányzatok még ma is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szülők jelöljék ki a lányuk vőlegényét, sokszor a lány tudta nélkül. Izraelben a legutóbbi választások eredményeképpen  megnövekedett a vallásos pártok szerepe a közéletben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez