Korrupción kapták a Rolls-Royce-t

A legendás brit cég a BBC és a Guardian szerint 10 millió fontos kenőpénzt fizetett egy gyanús indiai közvetítőnek, aki hazájában feketelistán van. Az indiai milliárdos, aki Londonban él, természetesen mindent tagad. A Rolls-Royce csak annyit közölt: náluk zéró tolerancia van a korrupcióval kapcsolatban.

A Rolls-Royce autóival lett világhírű, de ilyesmit már régen nem gyárt. Fő profilja jelenleg a repülőgépmotor. A cég azért fizetett az indiai közvetítőnek, hogy az ő motorját szereljék be a Hawk repülőgépekbe. A nagy korrupciós ügyek hivatala már többször is nyomozott Sudhir Choudrie ellen. Sőt a fia is a hatóságok látókörébe került – egy kétes brazíliai botrány kapcsán. Ott a Petrobras, az ország legnagyobb vállalata volt érintett – 100 millió font erejéig. A Petrobras botrányába bukott bele Brazília elnökasszonya, Dilma Roussef is.

Az indiai milliárdos nem kispályás közvetítő. Remek politikai kapcsolatai vannak. Hivatalosan tanácsadója a Liberális Demokrata Párt elnökének. A párt most épp nincs a kormányban, de korábban kormányzott együtt mind a Munkáspárttal, mind pedig a konzervatívokkal. Az indiai milliárdos már több mint 1,6 millió fontot adományozott a pártnak. Maradt azért bőven vagyona: egész London csodálja az értékes képgyűjteményét, melyben Picasso képei éppúgy megtalálhatók mint Andy Warhol alkotásai …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez