Miből tetszett 100 ezer fontnál drágább ingatlant szerezni Nagy-Britanniában?

Ezt a tapintatlan kérdést teszi fel az adóhatóság illetve a nagy pénzügyi csalások hivatala, ha érvénybe lép az új törvény a gyanús eredetű pénzek kivizsgálásáról az Egyesült Királyságban.

Évente 100 milliárd font érkezik úgy brit földre, hogy annak eredete ugyancsak kérdéses. Ennek a hatalmas összegnek a nagy része ingatlanokban landol. Eddig erről csak a bulvárlapok írtak, de ezentúl a hatóságok is feltehetik a kérdést: miből tetszett megvásárolni ezt a szép ingatlant?! Ha a tulaj nem tudja hiteles papírokkal igazolni, hogy adózott jövedelemből vette a házat vagy lakást, akkor azt el is kobozhatják az új törvény szerint.

Nem lesz könnyű a nyomozás, hiszen 30 ezer offshore-cégnek van ingatlana Nagy-Britanniában! Sok külföldi politikus vagy vállalkozó ugyanis ilyen módon akarja eltitkolni a pénz kétes eredetét. De van, aki a saját nevére vásárol ingatlant Londonban, mint például Nigéria szenátusának elnöke. A jeles úr elvált, majd nőül vette a titkárnőjét. Ketten együtt szép ingatlant birtokolnak London elegáns negyedében. Miből? Amikor korrupcióellenes világkonferenciát tartottak Londonban tavasszal, Cameron, akkori kormányfő kijelentette: kevés Nigériánál korruptabb államot ismer a világon! Buhari nigériai elnök erre azt mondta: tessék leleplezni a korrupciót és visszaadni Nigériának a pénzt. Az új törvény ezt teszi lehetővé.

Líbia esetében ugyanez a helyzet: Kadhafi egyik bizalmasa többmillió fontos ingatlanalapot hozott létre Nagy-Britanniában. Ali Dabaiba ma bíróság előtt áll hazájában, mely várja vissza a pénzt. A Transparency International abban bízik: az új törvény ezt lehetővé is teszi majd. Van egy olyan aspektusa is a korrupció elleni harcnak, melyre nem gondolnánk azonnal: a terrorizmust is gyakran ilyen forrásokból fedezik. Erre mutatott rá az új törvény kapcsán Ben Wallace közbiztonsági miniszter. Mikor lép hatályba a korrupcióellenes törvény? Legkorábban jövő tavasszal. Akkor már feltehetik a kínos kérdést Őfelsége nyomozói: miből tetszett megvásárolni ezt a szép ingatlant Nagy-Britanniában?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez